Šešelj mora nazaj v haaški pripor

Haaški obtoženec in vodja srbskih radikalcev Vojislav Šešelj se mora nemudoma vrniti v pripor Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, je po poročanju srbskih tiskovnih agencij Tanjug in Beta odločil prizivni senat tega sodišča. Sodni senat mora sedaj odpraviti odločitev o izpustitvi in odrediti ponoven pripor.

Haaški obtoženec in vodja srbskih radikalcev Vojislav Šešelj 
se mora nemudoma vrniti v pripor Mednarodnega sodišča za 
vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. Foto: Wikipedia
Haaški obtoženec in vodja srbskih radikalcev Vojislav Šešelj se mora nemudoma vrniti v pripor Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. Foto: Wikipedia

BEOGRAD, HAAG > Haaško sodišče je novembra lani Šešlju odobrilo začasno izpustitev iz pripora in vrnitev nazaj v domovino. Za to se je odločilo iz humanitarnih razlogov, saj naj bi imel 60-letnik po navedbah srbskih zdravnikov raka na debelem črevesu in metastaze na jetrih.

S svojimi političnimi nastopi in izjavami v Srbiji pokopal duha odločitve o izpustitvi

Haaško tožilstvo je nato dvakrat, prvič decembra in nato znova konec januarja, zahtevalo vrnitev Šešlja v pripor, saj da je s svojimi političnimi nastopi in izjavami v Srbiji - med drugim o tem, kako se v Haag ne bo vrnil nikoli več - pokopal duha odločitve o izpustitvi.

Sodni senat je najprej zavrnil zahtevo tožilstva, med drugim zato, ker ni ugotovil kršitev pogojev izpustitve. Ti namreč Šešlju zgolj prepovedujejo stik s pričami ali žrtvami in oviranje pravnih postopkov, ter mu nalagajo, da se vrne v Haag, ko ga bo sodišče k temu pozvalo, česar pa zaenkrat še ni storilo.

Tožilstvo se je nato pritožilo in zadeva je romala na prizivni senat, ki pa je sedaj očitno prikimal tožilstvu in odločil, da je treba začasno izpustitev odpraviti. Šešelj je namreč po oceni prizivnega senata z izjavami, da se prostovoljno v Haag ne bo vrnil, kršil pogoje izpustitve. Odločitev je dokončna in nanjo ni možna pritožba, poroča Beta.

Kot še pojasnjuje Beta, ob začasni izpustitvi Šešlja haaško sodišče od Srbije sicer ni terjalo izrecnih zavez o tem, da se bo Šešelj vrnil v Haag, ko bo to potrebno. A ta obveza oblasti v Beogradu - za primer, če se Šešelj prostovoljno ne bi hotel vrniti - izhaja iz prakse sodišča, dodaja.

Prostovoljne vrnitve v pripor ne gre pričakovati

In sodeč po prvem odzivu Šešlja na današnji razplet za agencijo Beta, prostovoljne vrnitve v pripor od njega ne gre pričakovati.

"Jaz sem premagal haaški tribunal in to priznava cel svet. Tam so me protipravno zadrževali 12 let. Kršili so mojo pravico do sojenja v razumnem roku in to me niti najmanj ne zanima," je namreč izjavil vodja srbskih radikalcev.

Kot je še pojasnil, se namerava v primeru aretacije "boriti". "Izkoristil bom sodne možnosti, boril se bom tudi s političnimi sredstvi in še čim," je dejal. Obenem je ocenil, da do odločitve o vrnitvi v pripor prihaja zato, ker so se srbske oblasti prestrašile hitre rasti priljubljenosti njegove stranke, saj naj bi jo podpiralo že več kot 20 odstotkov volilnega telesa.

Šešelj sicer že vse od vrnitve v Srbijo razburja s ponavljanjem svojih nacionalističnih idej o Veliki Srbiji in s pozivi k strmoglavljenju aktualnega srbskega vodstva.

S tem je še posebej razjezil Hrvate in nova hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je januarja celo pisala generalnemu sekretarju ZN Ban Ki Moonu ter ga pozvala, naj stori vse, da se Šešelj vrne v Haag in da mu čim prej izrečejo sodbo.

Šešelj je bil v haaškem priporu od 24. februarja 2003. Sojenje se je začelo leta 2007 in končalo marca 2012, sodbo pa naj bi bilo pričakovati poleti. Obtožen je vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti nad Hrvati in Bošnjaki na Hrvaškem, v BiH ter Vojvodini med letoma 1991 in 1993.

STA


Najbolj brano