Separatisti za varnost preiskovalcev zahtevajo premirje

Proruski separatisti na vzhodu Ukrajine so danes sporočili, da bodo zagotovili varnost mednarodnim preiskovalcem na kraju strmoglavljenja malezijskega potniškega letala, če bo Kijev sklenil prekinitev ognja.

Proruski separatisti na vzhodu Ukrajine so danes sporočili, da bodo zagotovili varnost mednarodnim preiskovalcem na kraju strmoglavljenja malezijskega potniškega letala, če bo Kijev sklenil prekinitev ognja Foto: STA
Proruski separatisti na vzhodu Ukrajine so danes sporočili, da bodo zagotovili varnost mednarodnim preiskovalcem na kraju strmoglavljenja malezijskega potniškega letala, če bo Kijev sklenil prekinitev ognja Foto: STA

DONECK, WASHINGTON> Namestnik premierja samooklicane Ljudske republike Doneck Andrej Purgin je ob tem Kijev pozval k takojšnji sklenitvi premirja.

Do njegove izjave prihaja, medtem ko se krepi pritisk mednarodne skupnosti, da morajo separatisti mednarodnim preiskovalcem omogočiti nemoten in varen dostop do kraja strmoglavljenja letala, ki je padlo na območju pod njihovim nadzorom. Pri tem je umrlo vseh 298 ljudi na letalu.

Ameriški zunanji minister John Kerry je tako v sobotnem telefonskem pogovoru ruskemu kolegu Sergeju Lavrovu izrazil globoko zaskrbljenost, ker proruski separatisti mednarodnim preiskovalcem niso dovolili dostopa do kraja, kjer je strmoglavilo letalo.

Kerry je izpostavil mednarodni poziv, da je treba preiskovalcem zagotoviti “popoln in nemoten dostop” in Moskvo pozval, naj uresniči svoje zaveze in javno pozove separatiste, naj zagotovijo takšen dostop.

Izrazil je zaskrbljenost, ker predstavniki Organizacije za varnost in sodelovanj v Evropi (Ovse) in mednarodni preiskovalci že drugi dan niso imeli zagotovljenega ustreznega dostopa do kraja strmoglavljenja letala, ki naj bi ga sestrelili proruski separatisti, ki nadzirajo območje. Ti sicer za sestrelitev krivijo Kijev.

Kerry je izpostavil tudi zaskrbljenost ZDA zaradi poročil, da so bila trupla in ostanki letala neustrezno obravnavana ali odstranjena.

Kerryjeva tiskovna predstavnica Jen Psaki je pojasnila, da so opazovalcem Ovseja separatisti v petek dovolili, da so bili na kraju strmoglavljenja letala samo 75 minut, v soboto pa manj kot tri ure.

Iz Ovseja pa so v soboto sporočili, da njihovi opazovalci že drugi dan niso mogli dobiti odgovorov o usodi črne skrinjice s ključnimi tehničnimi podatki o letu.

Iz Moskve so sporočili, da je Kerry od ruskega kolega zahteval, da morajo separatisti vse materialne dokaze, vključno s črnimi skrinjicami, izročiti preiskovalcem.

Kerry je Rusijo tudi pozval k takojšnjim in jasnim akcijam za zmanjšanje napetosti v Ukrajini, kot je poziv separatistom, naj odložijo orožje in izpustijo vse talce ter začnejo dialog z ukrajinsko vlado za mirno rešitev krize. ZDA od Moskve zahtevajo tudi, da ustavi dotok orožja in borcev na vzhod Ukrajine in omogoči opazovalcem Ovseja, da pomagajo pri varovanju meje, so še sporočili iz State Departmenta.

Pred tem se je v soboto ameriški obrambni minister Chuck Hagel po telefonu pogovarjal z nizozemsko kolegico Jeanine Hennis-Plasschaert, ministrico države, ki je na letalu izgubila 192 svojih državljanov. Tudi ona dva sta izpostavila težave preiskovalcev pri preiskavi območja. Ministrica je ob tem izrazila nujnost objektivne in uravnotežene preiskave, pa tudi tega, da bi posmrtne ostanke žrtev čim prej vrnili njihovim družinam.

STA


Najbolj brano