Separatisti na vzhodu Ukrajine preiskovalcem zagotovili varen dostop

Proruski separatisti na vzhodu Ukrajine so preiskovalcem zagotovili varen dostop do malezijskega potniškega letala, ki je z 298 ljudmi na krovu v četrtek strmoglavilo na ozemlju pod njihovim nadzorom. To je po video konferenci z vodstvom separatistov sporočila Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

Proruski separatisti na vzhodu Ukrajine so preiskovalcem zagotovili varen dostop do malezijskega potniškega letala, ki je v četrtek strmoglavilo na ozemlju pod njihovim nadzorom Foto: STA
Proruski separatisti na vzhodu Ukrajine so preiskovalcem zagotovili varen dostop do malezijskega potniškega letala, ki je v četrtek strmoglavilo na ozemlju pod njihovim nadzorom Foto: STA

Ostanki strmoglavljenega malezijskega letala.

KIJEV > Separatisti so po pogovoru s predstavniki Ukrajine, Rusije in Ovseja iz tristranske kontaktne skupine za ukrajinsko krizo v četrtek zvečer pristali tudi, da bodo zaprli kraj strmoglavljenja letala in lokalnim oblastem omogočili dostop do posmrtnih ostankov žrtev. Varnostna zagotovila so dali tako ukrajinskim kot mednarodnim preiskovalcem, pa tudi predstavnikom Ovseja, so sporočili iz Ovseja.

Ukrajinska civilna zaščita je danes sporočila, da so doslej našli trupla 121 ljudi od skupno 298, ki so letalu malezijske letalske družbe Malaysia Airlines iz Amsterdama leteli v Kuala Lumpur. Na letalu je bilo med drugim 154 nizozemskih državljanov, 43 Malezijcev, 27 državljanov Avstralije, 12 Indonezijcev, devet britanskih državljanov, štirje Nemci, trije Filipinci in kanadski državljan.

Mednarodna združba za boj proti aidsu je sporočila, da je bilo na letalu 108 strokovnjakov za boj proti aidsu, ki so bili na poti na mednarodno konferenco o boju proti aidsu v avstralskem Melbournu. Med njimi je bil tudi nekdanji predsednik združbe in vodilni nizozemski raziskovalec Joep Lange.

Reševalci so francoski tiskovni agenciji AFP danes povedali, da so našli eno od črnih skrinjic letala. Niso sicer mogli potrditi, ali gre za posnetke pogovorov v pilotski kabini ali črno skrinjico s tehničnimi podatki o letu.

Reševalci medtem med razbitinami letala, ki so raztresene na štirikilometrskem območju, nadaljujejo iskanje žrtev.

STA


Najbolj brano