Separatisti malezijski vladi predali črni skrinjici

Vodja proruskih separatistov v ukrajinskem Donecku Aleksander Borodaj je v ponedeljek predal črni skrinjici s sestreljenega potniškega letala Malaysia Airlines predstavnikom malezijske vlade. Borodaj je ob tem še razglasil deset kilometrov široko območje premirja okrog razbitin letala na vzhodu Ukrajine.

Let Malaysia Airlines 17 na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur se je v četrtek zrušil na vzhodu Ukrajine Foto: STA
Let Malaysia Airlines 17 na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur se je v četrtek zrušil na vzhodu Ukrajine Foto: STA

DONECK > Na kraj tragedije so v ponedeljek prispeli in začeli z delom trije nizozemski preiskovalci in nekaj ukrajinskih, poroča televizija CNN. Vlakovna kompozicija s trupli letalskih potnikov in članov posadke pa je krenila z območja pod nadzorom separatistov in bo danes prispela v Harkov, odkoder bodo trupla prepeljali v Amsterdam. Med smrtnimi žrtvami je največ Nizozemcev, in sicer 193.

Let Malaysia Airlines 17 na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur se je v četrtek zrušil na vzhodu Ukrajine pod nadzorom proruskih separatistov. Nihče ne zanika, da je bilo letalo sestreljeno, Rusija pa je v ponedeljek prišla na dan z informacijo, da se je v času sestrelitve v bližini nahajalo ukrajinsko lovsko letalo. Borodaj, ki se je razglasil za premierja Ljudske republike Doneck, je za CNN menil, da je letalo sestrelila Ukrajina z raketo zemlja-zrak ali pa, kot namiguje Rusija, z lovskim letalom.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je v pogovoru za CNN obtožbe zavrnil in menil, da je tragedija enaka terorističnim napadom na ZDA 11. septembra 2001 ali bombnemu napadu na Panamovo letalo, ki se je leta 1988 zrušilo nad škotskim Lockerbijem. Ukrajinskih vojaških letal nad območjem ni bilo, prav tako ni bilo raketnih sistemov, je zatrdil Porošenko in dodal, da so letala tam doslej sestreljevali le separatisti.

Washington Post poroča, da so ukrajinski obveščevalci 12 ur po sestrelitvi opazili premik treh raketnih sistemov zemlja-zrak z območja pod nadzorom upornikov čez mejo v Rusijo. Ameriška veleposlanica pri ZN Samantha Power pa je bila, po soglasni potrditvi resolucije z zahtevo po neoviranem dostopu mednarodnih preiskovalcev do prizorišča zrušitve letala v Varnostnem svetu ZN, ponovno ostra do Rusije.

Izrazila je ogorčenje, da je za dostop do kraja tragedije, kjer da so zadnje dni hodili oboroženi huligani in odnašali dokaze, potrebna resolucija Varnostnega sveta. “Rusija zna biti zelo glasna, vendar pa tokrat nismo slišali ogorčenja iz Moskve. V petek so Rusi trdili, da je za tragedijo kriva ukrajinska kontrola letenja, danes trdijo, da je Ukrajina sestrelila letalo, čeprav je raketa prišla z območja pod nadzorom separatistov,” je dejala.

“Če Rusija res verjame, da je kriva Ukrajina, potem bi moral predsednik Vladimir Putin zelo jasno naročiti separatistom, naj za vsako ceno varujejo dokaze. Nizozemci so danes dobili dostop do kraja in separatisti želijo to prikazati kot dokaz odprtosti, kar pa ni dovolj. Potreben je takojšen in popoln dostop,” je v ponedeljek zapisala Powerova.

STA


Najbolj brano