Senatni demokrati blokirali predlog zakona proti sprejemanju beguncev iz Sirije

Senatni demokrati so v sredo blokirali predlog zakona, ki bi praktično onemogočil sprejemanje beguncev iz Sirije v ZDA. Republikanci so blokado označili za neodgovorno, demokrati pa so kolege obtožili, da po nepotrebnem politizirajo trpljenje ljudi.

Volilni cirkus je v ameriškem senatu in celotnem kongresu že 
veliko dlje, kot traja predsedniška kampanja.  Foto: Wikipedia
Volilni cirkus je v ameriškem senatu in celotnem kongresu že veliko dlje, kot traja predsedniška kampanja.  Foto: Wikipedia

WASHINGTON > Republikanci so predlagali zakon, po katerem bi begunce iz Sirije sprejeli v ZDA le pod pogojem, da direktor FBI, minister za domovinsko varnost in nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti osebno jamčijo za vsakega posebej, da ni nevaren. Predlog bi zajel vse begunce iz Sirije in Iraka, ki so bili v zadnjih petih letih v obeh državah.

Demokrati so kolegom povedali, da predloga ne bodo blokirali, če se bo vsak med njimi izjasnil okrog predloga vodilnega republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa, da se vsem muslimanom prepove vstop v ZDA. Republikanci tega niso sprejeli in sledila je blokada ter propad predloga, ki ga je novembra potrdil predstavniški dom, predsednik Barack Obama pa je napovedal veto.

“Demokrati želijo privleči v senat cirkus predsedniške kampanje,” je dejal republikanec iz Teksasa John Cornyn. Demokrat Dick Durbin iz Illinoisa pa mu je odgovoril, da je skupaj s kolegi republikanci bežal stran od Trumpovega predloga kot poparjen maček. Vodja senatnih demokratov Harry Reid iz Nevade pa je vse republikance skušal izenačiti s Trumpom.

Volilni cirkus je v senatu in celotnem kongresu že veliko dlje, kot traja predsedniška kampanja. Predsednik predstavniškega doma kongresa Paul Ryan iz Wisconsina je namreč čisto resno povedal, da so demokrati z neodgovorno blokado predloga v tem času velikih groženj ogrozili varnost Američanov. To je isti Ryan, ki je podprl blokado predloga, da bi terorističnim osumljencem prepovedali nakup orožja.

STA


Najbolj brano