Šefic: Stanje v Sloveniji bistveno bolj umirjeno kot v preteklih dneh

Stanje glede begunske krize v Sloveniji je v primerjavi s preteklimi dnevi bistveno bolj umirjeno, ocenjuje državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic. Ob tem je zanikal informacije, da je Nemčija začela množično vračati migrante.

Boštjan Šefic Foto: STA
Boštjan Šefic Foto: STA

LJUBLJANA > Trend prihoda beguncev v državo v zadnjih dneh upada, upada pa tudi število migrantov, ki vstopajo v to migracijsko pot, je na novinarski konferenci povedal Boštjan Šefic. V Grčijo je po njegovih navedbah danes vstopilo le 4000 beguncev.

V Slovenijo je sicer v drugem begunskem valu vstopilo že blizu 105.000 migrantov, iz Slovenije pa skoraj 84.000, je še dejal državni sekretar. Ob tem je pojasnil, da jih je 49 v Sloveniji zaprosilo za mednarodno zaščito, od teh jih je 23 iz Iraka, sedem iz Irana, šest iz Kosova, štirje Afganistanci, po dva iz Albanije in Nigerije ter po eden iz Kameruna, Sirije, Srbije in Turčije.

Nekaj jih je sicer postopek že prekinilo in zapustilo azilni dom, verjetno pa tudi Slovenijo, pravi.

Ob popuščanju begunskega vala se po njegovih besedah trudijo normalizirati stanje na brežiškem območju. Dobro deluje tudi nov sistem popisovanja beguncev.

Šefic je dodal, da bodo ta konec tedna tudi končali provizoričen peron v Šentilju, ki bo omogočil prebežnikom, da se z vlaka izkrcajo 50 metrov od nastanitvenega centra. To je po njegovem mnenju veliko bolje za migrante, policiste, pa tudi krajane Šentilja.

Avstrija sicer opremlja mejni prehod Šentilju s tako imenovanimi regulacijskimi ograjami, ker se jim je v preteklih dneh zgodilo, da so večje skupine prebile njihove varnostne sile. S temi ograjami usmerjajo migrante na točko, kjer jih potem popisujejo, prav tako bodo dodatne ograje naredili na obeh straneh mejnega prehoda, da prebežniki tega ne bi obšli.

Po besedah Šefica je to sicer nekaj povsem običajnega. “Aktivnosti so najavili, mi za to vemo in s tem nimamo težav. Nasprotno, pričakujemo, da bodo stvari zaradi tega potekale še bolj tekoče,” je med drugim pristavil. Poudaril pa je, da ne gre za postavljanje ograj na zeleni meji.

Čeprav je stanje zdaj bolj umirjeno, Šefic priznava, da se lahko stvari spremenijo. Na mini vrhu EU-Balkan se je Nemčija zavezala, da ne bo povsem zaprla meje, lahko pa radikalno omeji sprejem. “A Slovenija lahko hitro in učinkovito reagira na novo situacijo,” je dejal državni sekretar, ki verjame v ustreznost pripravljenih ukrepov.

Zavrnil je tudi informacijo, da Nemčija množično vrača migrante. Kot je pojasnil, se je vrnilo nekaj oseb iz Albanije, Makedonije in še nekaterih drugih balkanskih držav, vsi pa so se vrnili prostovoljno.

Če bi ugotovili, da migranti ponovno množično prehajajo zeleno mejo mimo dogovorjenih točk, bi to gotovo bila ena od situacij, ki bi povzročila aktiviranje dodatnih ukrepov, je priznal in dodal, da je cilj Slovenije, da ne bi bila več tako obremenjena, kot je bila minuli konec tedna.

O trditvah, da bi ograjo vzdolž celotne meje s Hrvaško lahko postavili v dveh tednih, pa je dejal, da si upa zatrditi, da to na 670 kilometrih ni možno. “Drugo vprašanje pa je, če bi bilo to učinkovito,” je izpostavil in ponovil, da je ograjo treba varovati z ogromnim številom ljudi.

“Poleg tega ograja pomeni oviro, ki tudi prebivalcem Slovenije preprečuje prosto prehajanje,” je opozoril, in pojasnil, da s tem odpadejo maloobmejne aktivnosti, “to pomeni, da je del hiše ali njive na oni strani ograje, da v šolo in na delovno mesto ne prehajamo več po lokalni cesti ...” Zato je treba prej premisliti pluse in minuse, je menil.

Šefic je danes pojasnil še, da je zaveza Slovenije, da približno 7000 mest v nastanitvenih centrih za begunce, nadgradimo še za 2000. “Ta trenutek smo v končnem dogovoru za državni objekt, kjer bi bilo možno nastaniti več tisoč migrantov. S tem bi nadomestili tudi nekaj zmogljivosti v manjših šotoriščih, ki niso ogrevana in jih bo treba zapreti,” je razložil. Večjega povečanja nastanitvenih mest pa po njegovih besedah ne bo, saj jih je skupaj s sprejemnimi centri že sedaj na voljo več kot 9000.

Slovenija že nekaj časa pripravlja tudi nov zakon o mednarodni zaščiti, ki bo upošteval tudi vse evropske direktive. Predlog zakona je bil že usklajen z deležniki, glede na aktualno izkušnjo z begunci pa so te dni naredili dodatne analize, da vidijo, “če je kje kakšna določba, ki bi lahko stimulirala tiste posameznike, za katere že vnaprej vemo, da niso upravičeni do te zaščite”. Pogledali bodo, kako omejiti zlorabe in kako pospešiti postopke. Novo gradivo so v teh dneh pripravili, obravnavala pa ga bo tudi vlada, je še dejal Šefic.

STA


Najbolj brano