Sean Penn: Podnebna konferenca v Parizu zadnje veliko upanje

Hollywoodski zvezdnik Sean Penn je prihajajočo podnebno konferenco v Parizu označil za “zadnje veliko upanje” v boju proti segrevanju planeta. Pohvalil je angažma francoskega vodstva v tej zadevi, ob tem pa menil, da “smo lahko zgolj optimistični, druge možnosti ni”, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Sean Penn Foto: Wikipedia
Sean Penn Foto: Wikipedia

PARIZ > Sean Penn, eden vidnejših družbenih aktivistov v Hollywoodu, se je minuli konec tedna v Parizu sestal s francosko ministrico za okolje Segolene Royal. Ob tem je ob političnih prizadevanjih pozval tudi k spremembi razmišljanja.

“Vsi bomo morali spremeniti svoje vsakodnevno življenje. Če imate radi svoje otroke, morate spremeniti zadeve, ali pa bodo imeli precej slabši svet od nas,” je dejal v pogovoru za AFP.

V Parizu bo novembra in decembra pod okriljem Združenih narodov podnebna konferenca, katere cilj bo doseči nov globalni podnebni dogovor. Države morajo omejiti dvig globalne temperature na največ dve stopinji Celzija do leta 2100 glede na predindustrijsko dobo, če se želi svet izogniti katastrofalnim posledicam podnebnih sprememb.

Penn sodeluje v projektu za pogozdovanje Haitija, ki ga podpira tudi francoska vlada. Projekt se je rodil v času, ki ga je igralec in ustvarjalec preživel v karibski državi po uničujočem potresu leta 2010, v katerem je umrlo več kot četrt milijona ljudi.

“Haiti več generacij ni imel omembe vrednega srednjega razreda in verjamemo, da lahko skozi kmetijstvo in izvoz državi znova povrnemo trajnostno gospodarstvo,” je povedal. “Glede na razmere v svetu pa ima projekt pogozdovanja širši vpliv kot zgolj na gospodarstvo ene države,” je še dodal.

STA


Najbolj brano