Schulz izvoljen za predsednika Evropskega parlamenta

Evropski poslanci so na ustanovnem zasedanju v Strasbourgu danes za novega predsednika Evropskega parlamenta po pričakovanjih izvolili Nemca Martina Schulza iz vrst socialdemokratov (S&D). Schulz je potreboval absolutno večino oddanih veljavnih glasov in prejel jih je več kot dovolj - 409. Schulz je že prevzel predsedniško mesto.

Evropski poslanci so na ustanovnem zasedanju v Strasbourgu za novega predsednika Evropskega parlamenta izvolili Nemca Martina Schulza iz vrst socialdemokratov Foto: STA
Evropski poslanci so na ustanovnem zasedanju v Strasbourgu za novega predsednika Evropskega parlamenta izvolili Nemca Martina Schulza iz vrst socialdemokratov Foto: STA

STRASBOURG > Martin Schulz je zmagal v prvem krogu glasovanja. Na drugem mestu je bil s 101 glasom kandidat zmernih evroskeptikov Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) Sajjad Karim, medtem ko sta kandidat levice (GUE/NGL) Pablo Iglesias in kandidatka Zelenih Ulrike Lunaček prejela po 51 glasov.

Zmaga Schulza je bila že teden dni bolj ali manj zagotovljena. Tak je bil namreč gentlemanski dogovor, ki sta ga minuli teden sklenili najmočnejši politični skupini v Evropskem parlamentu, desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP) in socialdemokrati.

V skladu s tem dogovorom je položaj predsednika najprej pripadel kandidatu S&D Schulzu, od januarja 2017 naprej pa bo kandidatu EPP. Obenem bodo socialdemokrati na naslednjem plenarnem zasedanju parlamenta v sredini julija za novega predsednika Evropske komisije podprli “spitzenkandidata” EPP, Luksemburžana Jean-Clauda Junckerja.

STA


Najbolj brano