Schulz: Izstop iz evroobmočja ni mogoč

Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je špekulacije o morebitnem izstopu Grčije iz območja držav z evrom označil za neodgovorne.

Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je špekulacije o morebitnem izstopu Grčije iz območja držav z evrom označil za neodgovorne. Foto: STA
Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je špekulacije o morebitnem izstopu Grčije iz območja držav z evrom označil za neodgovorne. Foto: STA

BERLIN > Razprava o tem se je vnela, potem ko je nemški Der Spiegel minuli konec tedna poročal, da naj bi nemška vlada dopuščala možnost odhoda Grčije iz evroobmočja, če bo na predčasnih volitvah zmagala leva Siriza.

“Vsem bi moralo biti jasno: izstop iz evroobmočja ni mogoč. Samovoljni komentarji, ki dajejo Grkom občutek, da z volitvami o svoji usodi ne odločajo sami, temveč Bruselj ali Berlin, morebiti celo potiskajo volilce v objem skrajnih sil,” je Schulz menil za današnjo izdajo nemškega časnika Die Welt. “Neodgovorne špekulacije in razprava o Grexitu resnično ne pomagajo,” je še dejal.

Razpravo o morebitnem izstopu Grčije iz območja držav z evrom je sprožilo poročanje Der Spiegla, da naj bi bila nemška kanclerka Angela Merkel pripravljena sprejeti izstop Grčije in evroobmočja, če bi po volitvah na oblast prišla Siriza.

Ta nasprotuje reformam in varčevalnim ukrepom, na katere so pristale Atene v zameno za mednarodno finančno pomoč, in napoveduje prizadevanja za zmanjšanje zadolženosti pri trojki posojilodajalcev.

Sirizi se glede na trenutne ankete na predčasnih volitvah 25. januarja obeta zmaga. Volilo bi jo približno 30 odstotkov volilcev. Prvi mož Sirize Aleksis Cipras sicer želi, da država ostane v evroobmočju, čemur je naklonjenih tudi približno tri četrtine Grkov, poroča bruseljski spletni bilten EUobserver.

Nemška vlada ni zanikala poročanja nemškega tednika, je pa zatrdila, da ministrski zbor o tem vprašanju ni razpravljal. “Grčija je v preteklosti izpolnila svoje obveznosti. Zvezna vlada predvideva, da bo Grčija izpolnjevala svoje obveznosti še naprej,” je dejal tiskovni predstavnik vlade Georg Streiter.

STA


Najbolj brano