Schettino predaval o “najboljših praksah reševanja v sili”

Kapitan italijanske križarke Costa Concordia, Francesco Schettino, ki je pred skoraj dvema letoma in pol doživela brodolom ob italijanskem otoku Giglio, znova jezi javnost.

Kapitan italijanske križarke Costa Concordia, Francesco Schettino, ki je pred skoraj dvema letoma in pol doživela brodolom ob italijanskem otoku Giglio, je predaval o “najboljših praksah reševanja v sili”  Foto: Sebastjan Valenčič
Kapitan italijanske križarke Costa Concordia, Francesco Schettino, ki je pred skoraj dvema letoma in pol doživela brodolom ob italijanskem otoku Giglio, je predaval o “najboljših praksah reševanja v sili”  Foto: Sebastjan Valenčič

RIM > Na rimski univerzi je predaval o najboljših praksah za reševanje v sili.

Francesca Schettina, imenovanega tudi “strahopetni kapitan”, saj je domnevno zapustil ladjo še preden so bili vsi potniki na varnem, je k predavanju na seminar kriminologije povabil profesor na univerzi La Sapienza v Rimu. K predavanju je Schettina povabil kljub njegovemu sojenju za smrt 32 ljudi, ki so umrli v brodolomu.

Italijanska ministrica za izobraževanje Stefania Giannini je dejala, da je novica “neprijetna”, medtem ko se je dekan univerze od dogodka distanciral, rekoč, da o tem ni bil obveščen, kar je ocenil za “neprimerno izbiro”.

“Poklicali so me, ker sem strokovnjak. Moral sem predavati o soočanju s paniko,” je Schettino dejal za časnik La Nazione daily. Dodal je, da je na predavanju uporabil 3D model ladje Costa Concordia z namenom demonstrirati, kako se izvaja evakuacija. “Vem, kaj je treba storiti v tovrstnih situacijah,” je dejal.

Schettino je sicer obtožen, da ni odredil pravočasne evakuacije, dokler se ni ladja že začela prevračati, kljub temu, da je vedel, da se potaplja zaradi trčenja ob skale.

Po mnenju tožilstva je odlašanje z odločitvijo o evakuaciji botrovalo temu, da rešilnih čolnov z ene strani ladje ni bilo mogoče več splaviti, kar je panične ljudi pripravilo do skoka v ledeno mrzlo morje.

Schettinu grozi do 20 let zapora zaradi uboja, brodoloma in zapustitve ladje.

STA


Najbolj brano