Schettino: Bal sem se panike

Nekdanji kapitan ponesrečene križarke Costa Concordia, Francesco Schettino, je drugi dan pričanja pred sodiščem v toskanskem Grossetu znova zavrnil očitke, da je po nesreči prepozno izdal ukaz za evakuacijo luksuzne ladje.

Nekdanji kapitan ponesrečene križarke Costa Concordia, Francesco Schettino, je drugi dan pričanja pred sodiščem v toskanskem Grossetu znova zavrnil očitke, da je po nesreči prepozno izdal ukaz za evakuacijo luksuzne ladje. Foto: Sebastjan Valenčič
Nekdanji kapitan ponesrečene križarke Costa Concordia, Francesco Schettino, je drugi dan pričanja pred sodiščem v toskanskem Grossetu znova zavrnil očitke, da je po nesreči prepozno izdal ukaz za evakuacijo luksuzne ladje. Foto: Sebastjan Valenčič

FIRENCE > Kot je dejal Francesco Schettino, je po trčenju v čer skušal ladjo čim bolj približati otoku, zato ni takoj razglasil preplaha.

“Sicer bi ljudje poskakali v morje, saj je bila Costa Concordia ob trčenju še v globokih vodah,” je svojo odločitev v pričanju o tragediji še utemeljil 54-letni Schettino.

Tožilcu Alessandru Leopizziju je še povedal, da je posadki ukazal, naj pomiri potnike. “Bal sem se panike,” je poudaril.

Kapitanovo pričanje pred sodiščem, ki se je začelo v torek, zaradi velikega medijskega zanimanja izjemoma ne poteka v sodni dvorani, temveč v gledališču.

Prvi dan pričanja je Schettino dejal, da je bila nesreča posledica neumne napake, pri čemer je imel v mislih pomanjkljivo komunikacijo med njim in člani posadke.

Luksuzna potniška ladja je 13. januarja 2012 z več kot 4200 ljudmi na krovu pred toskanskim otokom Giglio nasedla na čereh in se prevrnila, pri čemer je umrlo 32 ljudi. Schettino je obtožen uboja iz malomarnosti, predčasne zapustitve ladje in povzročitve okoljske škode, če bo spoznan za krivega, pa mu grozi 20 let zapora.

STA


Najbolj brano