Schäuble in Varufakis: Strinjava se, da se ne strinjava

Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je danes v Berlinu sprejel grškega kolega Janisa Varufakisa. Srečanje ni prineslo nič novega - politika sta priznala, da obstajajo med njima globoka razhajanja glede vprašanja, kako rešiti dolžniške težave Grčije. "Strinjala sva se, da se ne strinjava," je dejal Schäuble.

Grški finančni minister Janis Varufakis. Foto: Vir: Wikipedia
Grški finančni minister Janis Varufakis. Foto: Vir: Wikipedia

BERLIN > Nemčija je bila glavna postaja Varufakisove turneje po glavnih evropskih prestolnicah, na katerih je iskal podporo za načrte Aten o zmanjšanju dolžniškega bremena in omilitev varčevalnih ukrepov v Grčiji. "Dolgo in intenzivno sva se pogovarjala, vendar se nisva popolnoma strinjala," je na skupni novinarski konferenci po prvem srečanju z novim grškim ministrom dejal Schäuble.

Potem ko je Evropska centralna banka (ECB) v sredo sporočila, da grških državnih obveznic ne bo več sprejemala kot zavarovanje za posojila, so v Frankfurtu zdaj prižgali zeleno luč za izredna likvidnostna sredstva grškim bankam v višini do 60 milijard evrov, je danes potrdil vir blizu grške centralne banke. Ker bonitetne agencije grške državne obveznice ocenjujejo kot ničvredne, v Frankfurtu teh dolžniških papirjev v skladu s pravili ECB ne bi smeli upoštevati kot zavarovanje za posojila, a so za Atene uvedli izjemo, dokler so spoštovale pravila v okviru 240 milijard evrov težkega programa mednarodne finančne pomoči. A v sredo pozno zvečer je prišel šok - ECB je to izjemo odpravila in sporočila, da grških državnih obveznic ne bo več sprejemala kot zavarovanje za posojila. Iz Grčije so danes sporočili, da se ne bodo pustili izsiljevati, hkrati pa so zagotovili, da so njihove banke varne. "Grčija ne namerava nikogar izsiljevati, prav tako pa se ne bo pustila izsiljevati," je dejal neimenovani vir pri grški vladi.

Glede na priznanje obeh, da imata le malo skupnega, pri francoski tiskovni agenciji AFP ocenjujejo, da je bilo današnje srečanje vse prej kot uspeh. "Strinjala sva se, da se ne strinjava," je dejal Schäuble, Varufakis pa je pristavil: "Nisva dosegla dogovora. Nikoli ni bilo v igri, da ga bova. Nisva se niti strinjala, da se ne strinjava, kje stojim."

Nova grška vlada želi evropske partnerje prepričati, da bi se znova pogajali o pogojih 240 milijard evrov vredne mednarodne pomoči Grčiji. Tako Schäuble kot Varufakis sta se strinjala, da odpis dolga trenutno ni v igri. "Strinjala sva se, če sem razumel prav, da vprašanje odpisa dolga trenutno ni relevantno," je dejal gostitelj.

"Nisva govorila o odpisu dolga," je dodal Varufakis in zagotovil, da bo ekipa grškega premiera Aleksisa Ciprasa storila "vse, kar je v njeni moči, da bi se izognili kakršnemu koli bankrotu".

Ta naloga bi lahko postala še težja, saj je Evropska centralna banka (ECB) v sredo sporočila, da grških državnih obveznic ne bo več sprejemala kot zavarovanje za posojila, s čimer je zaprla glavni kanal za financiranje grških bank.

Schäuble je danes dejal, da morajo pogajanja o grškem dolgu potekati med Atenami in t. i. trojko, ki jo sestavljajo predstavniki Evropske komisije, ECB in Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Nemški finančni minister je sicer skeptičen glede nekaterih grških predlogov. "Nisem mogel skriti skepse, da nekateri ukrepi ne gredo v pravo smer," je dejal.

Varufakis je ob tem nekoliko popihal na dušo Nemčiji, največjemu evropskemu gospodarstvu, ki ima zelo pomembno vlogo, če ne celo najpomembnejše pri reševanju grškega vprašanja. "Nemčijo potrebujemo na svoji strani," je dejal. Meni, da je nova grška vlada za Berlin in Evropo "potencialni partner" v boju proti korupciji in utajo davkov v Grčiji.

STA


Najbolj brano