Schäuble: Grčija ostaja del območja evra

Območje evra bo storilo vse, da se spopade s tveganjem širjenja finančne okužbe iz Grčije, ki se bo v prihodnjih dneh soočila z akutnimi težavami, je včeraj v Bruslju dejal nemški finančni minister Wolfgang Schäuble in dodal, da Grčija ostaja del območja evra. Drugi ministri ocenjujejo, da je tveganje zaradi grške krize danes manjše kot pred leti.

 Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble Foto: Wikipedia
Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble Foto: Wikipedia

BRUSELJ > “Storili bomo vse, da se spopademo z morebitno nevarnostjo širjenja okužbe,” je Wolfgang Schäuble po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal po koncu drugega dela zasedanja evrskih finančnih ministrov, ki se je nadaljevalo brez grškega kolega Janisa Varufakisa. Ob tem je napovedal, da se bo Grčija v prihodnjih dneh soočila z akutnimi težavami.

Potem ko je grški premier Aleksis Cipras v noči na danes presenetljivo napovedal referendum o pogojih mednarodnih upnic v zameno za nadaljnjo finančno pomoč, so se pred grškimi avtomati včeraj vile vrste ljudi, ki dvigovali denar. Evroskupina je prošnjo Aten za enomesečno podaljšanje programa pomoči zavrnila, tako da se bo program iztekel konec meseca.

Schäuble, ki velja za vztrajnega zagovornika varčevanja, je sicer dejal, da Grčija kljub neuspešnim pogovorom in bližajoči se plačilni nesposobnosti ostaja polnopravna članica območja skupne evropske valute. “Grčija ostaja članica območja evra. Grčija ostaja del Evrope,” je dodal.

Tudi drugi ministri so ocenili, da je tveganje okužbe danes manjše kot v najhujših dneh krize, so pa opozorili, da bi Grčija zunaj programa pomoči potrebovala posebno pozornost. “Prvi korak je, da poskušamo na različne načine pomagati Grčiji. Razumemo, skozi kakšne težave bodo morali iti Grki,” je dejal finski finančni minister Alexander Stubb.

Avstrijski finančni minister Hans Jörg Schelling ne pričakuje, da bi območje evra zaradi grške krize utrpelo škodo. “Smo pripravljeni. Evro je varen, je ustrezno zavarovan. Evroskupina zaradi tega ne bo utrpela nikakršne škode,” je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA dejal Schelling.

Francoski finančni minister Michel Sapin je medtem zatrdil, da je mesto Grčije ne glede na trenutne težave trdno v evrskem območju. “Usoda Grčije je, da ostane v območju evra in nobena druga članica si ne želi grškega izstopa iz evrskega območja,” je dejal in zatrdil, da izstop države iz območja skupne valute danes ni bil opcija. “Morda pa bo to posledica referenduma,” je pristavil.

Tudi podpredsednik Evropske komisije, pristojen za evro, Valdis Dombrovskis je prek twitterja sporočil, da “Grčija ostaja del območja evra”. Evroskupina je ob tem po njegovih besedah odločena zagotoviti finančno stabilnost in dodatno okrepiti območje skupne valute.

Sapin je v tej luči napovedal konstruktivno francosko držo pri iskanju rešitev. “Francija je vsak trenutek v naslednjih urah, dneh, pred 30. junijem, po 30. juniju na voljo, da se zagotovi obnova nujnega dialoga, tudi in predvsem z Grčijo,” je obljubil.

Oglasil se je tudi nekdanji generalni direktor Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Dominique Strauss-Kahn. Francoz, ki je bil na čelu IMF ob izbruhu grške krize, je v posebni izjavi z naslovom “Učiti se iz lastnih napak” prav tako prek twitterja predlagal, da območje evra in IMF Grčiji ne odobrita več nobenih novih sredstev, a ji obenem reprogramirata dolg, bodisi skozi izrazito podaljšanje ročnosti ali celo delni odpis.

Na ta način Grčija še dve leti ne bi imela nobenih obveznosti do javnih upnikov, a bi se istočasno še vedno morala spopasti z zelo hudimi javnofinančnimi in reformnimi izzivi, tako da bi bila sama primorana h korenitim ukrepom.

Tudi trenutna prva dama IMF Christine Lagarde območje evra redno opozarja, da bo na koncu nekaj treba storiti glede vzdržnosti grškega javnega dolga, ki ostaja pri približno 180 odstotkih bruto domačega proizvoda. A večina ostalih evrskih članic na čelu z Nemčijo temu ni naklonjena.

STA


Najbolj brano