Savdski zunanji minister poziva k boju proti IS na terenu

Savdski zunanji minister, princ Savd al Fajsal, je v četrtek po srečanju z ameriškim državnim sekretarjem Johnom Kerryjem v Rijadu pozval h kopenski ofenzivi zaveznikov proti džihadistom Islamske države (IS) v Siriji in Iraku. Zgolj letalski napadi niso dovolj, je menil Fajsal.

Princ Savd al Fajsal Foto: Wikipedia
Princ Savd al Fajsal Foto: Wikipedia

RIJAD >V koaliciji, ki pod vodstvom ZDA izvaja letalske napade na položaje IS, sodeluje tudi več arabskih držav, vendar to po besedah Savda al Fajsala ni dovolj. A ameriški predsednik Barack Obama je že večkrat izrazil nasprotovanje kopenskemu posegu, ker bi to lahko znova potegnilo Američane v izčrpavajočo vojno.

Princ Fajsal je opozoril tudi pred naraščajočo vlogo Irana v Iraku in boju iraških šiitov proti pretežno sunitskim borcem IS. Kot je menil, šiitski Iran na ta način “prevzema” severno sosedo sunitske Savdske Arabije.

“Tikrit je lep primer tega,” je dejal savdski zunanji minister. Iraške sile so namreč ta teden sprožile ofenzivo za ponovno zavzetje Tikrita, rojstnega mesta dolgoletnega iraškega voditelja Sadama Huseina. Iraški vojski pri tem pomagajo tudi šiitske milice.

Pri ofenzivi osebno sodeluje tudi iranski general Kasim Sulejmani, poveljnik močne iranske enote Kuds. Da iranski general pomaga Iračanom na terenu, je potrdil tudi John Kerry.

Kerry je zatrdil, da se z Iranom ne usklajujejo glede vojaških akcij proti IS. Je pa potrdil, da imajo informacije o premikih iranskih sil na severu Iraka.

Načelnik ameriškega združenega poveljstva, general Martin Dempsey je sicer v začetku tedna ocenil, da bi bila iranska pomoč v boju proti IS v Tikritu lahko pozitivna. Če seveda ne bi povečala medverskih napetosti med šiiti in suniti, je dodal.

Združeni narodi so v četrtek opozorili, da je z območja Tikrita iz strahu pred spopadi, pa tudi pred maščevanjem šiitov nad suniti pobegnilo približno 28.000 ljudi. Kot je v Rijadu dejal Kerry, so pozvali iraško vojsko, naj prepreči nasilje nad civilisti in spoštuje mednarodne norme.

STA


Najbolj brano