Savdski kralj imenoval novega prestolonaslednika

Savdski kralj Salman je danes v okviru pomembnih sprememb v vladi imenoval novo generacijo svojih naslednikov. Nečaka, vplivnega notranjega ministra, princa Mohameda bin Najefa je imenoval za prestolonaslednika, svojega sina, princa Mohameda bin Salmana, pa za njegovega namestnika.

Savdski kralj Salman je danes v okviru pomembnih sprememb v vladi imenoval novo generacijo svojih naslednikov. 
Nečaka, vplivnega notranjega ministra, princa Mohameda 
bin Najefa (na fotografiji)  je imenoval za prestolonaslednika. Foto: Wikipedia
Savdski kralj Salman je danes v okviru pomembnih sprememb v vladi imenoval novo generacijo svojih naslednikov. Nečaka, vplivnega notranjega ministra, princa Mohameda bin Najefa (na fotografiji) je imenoval za prestolonaslednika. Foto: Wikipedia

RIJAD > Kralj Salman je z dekretom s položaja prestolonaslednika umaknil svojega mlajšega polbrata, princa Mukrina bin Abdula Aziza. Nanj je imenoval njegovega dosedanjega namestnika, 55-letnega nečaka, princa Mohameda bin Najefa, ki je s tem postal prvi član druge generacije oziroma prvi vnuk ustanovitelja Savdske Arabije, Abdula Aziza ibn Sauda, ki je bliže kroni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kralj in njegova dva naslednika za krono so iz klana al Sudajri, močne klike znotraj kraljeve družine, ki je z današnjim dekretom pridobila moč, ki je v času pokojnega kralja Abdulaha slabela.

69-letni Mukrin, ki je bil po poročanju uradne tiskovne agencije SPA s položaja prestolonaslednika odstavljen na lastno željo, je bil odstavljen tudi s položaja namestnika premierja v tej največji izvoznici nafte na svetu. Na ta položaj je bil imenovan Najef, ki ostaja notranji minister ter vodja političnega in varnostnega sveta.

Njegovo imenovanje bodo po navedbah britanske BBC verjetno pozdravili v ZDA, s katerimi ima tesne odnose. Najef je znan po svojem ostrem nastopu do džihadistov, saj je pred desetletjem vodil boj proti Al Kaidi, sam pa je za las preživel poskus atentata leta 2009, ki ga je izvedel samomorilski napadalec Al Kaide na Arabskem polotoku.

Kraljev sin, princ Mohamed, ki je v zgodnjih 30. letih, ostaja obrambni minister. Imenovan je bil januarja, sedaj pa vodi letalske napade arabske koalicije na položaje upornikov v Jemnu.

Z odstavitvijo Mukrina iz vlade odhaja eden od zadnjih visokih funkcionarjev iz obdobja kralja Abdulaha, ki je umrl 23. januarja, nato pa ga je nasledil sedanji kralj Salman, ki je star 79 let. Mukrin je bil zaupnik kralja Abdulaha. Gre pa za prvi primer v tej konservativni kraljevini, da je bil prestolonaslednik odstavljen s položaja.

Kralj Salman je z dekretom danes odstavil tudi zunanjega ministra z najdaljšim stažem na svetu, princa Sauda al Faisala, ki je bil savdski zunanji minister od leta 1975. Odstavili so ga na njegovo prošnjo zaradi zdravja, poroča SPA, postal pa je kraljev svetovalec in poseben odposlanec ter nadzornik nad zunanjimi zadevami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za zunanjega ministra je kralj imenoval savdskega veleposlanika v ZDA Abdela al Džubeirja. Gre za redko imenovanje, saj so zunanji ministri običajno člani vladajoče kraljeve družine.

V drugem pomembnejšem preoblikovanju vlade od nastopa položaja je kralj Salman danes imenoval tudi novega ministra za zdravje. Na položaj je imenoval predsednika naftnega giganta Saudi Aramco, Halida al Faliha.

Ali al Naimi ostaja minister za nafto, dosedanji minister za delo Adel Fakieh pa je postal minister za gospodarstvo in načrtovanje.

Po navedbah BBC je kralj Salman z današnjim preoblikovanjem vlade prekinil z obdobjem svojega predhodnika. Od prevzema krone sicer izvaja bolj odločno zunanjo politiko, s katero želi izpodriniti regionalnega rivala Iran. Z današnjimi imenovanji je ta trend še okrepil, navaja BBC.

STA


Najbolj brano