Savdska Arabija začela z napadi na upornike v Jemnu

Savdska Arabija je danes začela izvajati letalske napade na šiitske upornike v Jemnu, ki so po lanskem zavzetju prestolnice Sana začeli osvajati mesto Aden. V njem je jemenski predsednik Abedrabo Mansur Hadi vzpostavil začasno prestolnico. Kot navajajo, gre za operacijo regionalne koalicije v pomoč Hadiju. Posredovanje naj bi terjalo prve žrtve.

Sana Foto: Wikipedia
Sana Foto: Wikipedia

SANA > Veleposlanik Savdske Arabije v ZDA Adel al Džuber je v Washingtonu naznanil, da je bila oblikovana koalicija desetih držav za zaščito vlade v Jemnu. Ameriške oblasti so sporočile, da je predsednik Barack Obama odobril “oskrbo z logistično in obveščevalno podporo” vojaški operaciji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Džuber ni navedel držav, ki sodelujejo v koaliciji, so pa Katar, Kuvajt, Bahrajn in Združeni arabski emirati sami sporočili, da so se “odločili odgovoriti pozivu predsednika Hadija za zaščito Jemna in njegovih prebivalcev pred agresijo šiitskih milic Hutijev”. Namero sodelovanja je potrdil tudi Egipt, po poročanju savdskih medijev pa naj želeli sodelovati tudi Pakistan, Jordanija, Maroko in Sudan.

Savdski veleposlanik v ZDA je pojasnil, da je namen operacije “braniti in podpirati legitimno jemensko vlado ter preprečiti radikalnemu gibanju Hutijev, da prevzamejo nadzor nad državo”. Za zdaj je operacija omejena na zračne napade na različne tarče v Jemnu, mobilizirajo pa tudi že drugo vojaško opremo. Koalicija bo storila, “karkoli bo potrebno”, je napovedal.

Po navedbah vojaških virov so bile tarče napadov položaji upornikov v Sani, vključno z mednarodnim letališčem in predsedniškim kompleksom, ki so ga uporniki zasedli januarja. V Sani je slišati močne eksplozije, prebivalci te navajajo tudi v zračnem oporišču Al Anad, severno od mesta Aden, ki so ga Hutiji zasedli v sredo. Hadi naj bi že pobegnil iz mesta.

Iz Sane poročajo o najmanj 13 civilnih smrtnih žrtvah letalskih napadov, vključno z ženskami in otroki.

Jemen je zdrsnil v kaos leta 2012, ko so državo zajeli množični protesti in prisilili dolgoletnega predsednika Saleha k odstopu. Zatem se je začelo nasilje med šiitskimi Hutiji na eni strani ter sunitskimi plemeni, ki podpirajo sedanjega predsednika Hadija.

Hutiji so septembra lani prevzeli nadzor v Sani in v večini severnega Jemna. Za nekaj časa so tudi zajeli predsednika Hadija, a mu je uspelo pobegniti in si je v Adnu ustvaril začasno prestolnico svoje vlade.

Hutiji zatrjujejo, da se borijo proti korupciji in ekstremizmu v državi. A mednarodna skupnost je na strani predsednika Hadija, saj je bil velik zaveznik ZDA v boju proti skrajnežem na Arabskem polotoku.

STA


Najbolj brano