Sarkozy spet na čelu francoskih konservativcev

Nekdanji francoski predsednik Nicolas Sarkozy se je ponovno zavihtel na čelo francoskih konservativcev. Člani Unije za ljudsko gibanje (UMP) so ga v soboto zvečer znova izvolili za predsednika stranke.

Pričakovati je, da se bo Nicolas Sarkozy leta 2017 znova potegoval za predsedniški položaj.  Foto: Wikipedia
Pričakovati je, da se bo Nicolas Sarkozy leta 2017 znova potegoval za predsedniški položaj.  Foto: Wikipedia

PARIZ > 59-letni Nicolas Sarkozy je prejel 64,5 odstotka glasov, njegov najresnejši tekmec, nekdanji kmetijski minister Bruno Le Maire pa slabih 30 odstotkov.

Sarkozy, ki je že pred glasovanjem veljal za favorita, je sicer prejel manj glasov podpore od pričakovanih več kot 70 odstotkov, kolikor so jih napovedali njegovi sodelavci, in precej manj od 85 odstotkov, s katerimi se je leta 2004 povzpel na čelo UMP.

Sarkozyjev cilj: prenova stranke

Za položaj predsednika UMP sta se ob Sarkozyju potegovala še dva kandidata - Bruno Le Maire, ki velja za vzhajajočo zvezdo mlade generacije stranke, in Herve Mariton, poslanec, ki mu je uspelo nekaj pozornosti pridobiti predvsem z nasprotovanjem porokam istospolnih parov. Slednji je dobil nekaj več kot šest odstotkov glasov.

Od skupno več kot 260.000 članov stranke, ki so bili pozvani, da naj oddajo svoj glas na elektronskih volitvah, jih je to storilo več kot 58 odstotkov.

Cilj Sarkozyja, ki je po petletnem mandatu na volitvah za predsednika države leta 2012 moral priznati premoč kandidatu socialistov Francoisu Hollandu, je vnovič postaviti pokonci in prenoviti opozicijsko UMP. Tej so finančni škandali in notranje intrige prizadeli precejšnjo škodo in trenutno obstaja brez jasno začrtanega programa.

Leta 2017 znova na predsedniške volitve

Pričakovati je, da se bo Sarkozy leta 2017 znova potegoval za predsedniški položaj. Sedanji predsednik Hollande se sooča z velikim upadanjem podpore med Francozi, njegova vnovična kandidatura leta 2017 pa je še negotova.

Sarkozy je takoj po vnovični izvolitvi na čelo UMP pokazal bojeviti duh. Nastopil je čas dejanj, je zapisal na svoji facebook strani. Ob tem je napovedal, da se bo že v ponedeljek sestal z najpomembnejšimi člani UMP, prav tako pa namerava temeljito prenoviti od številnih škandalov prizadeto stranko, sprejeti nov statut stranke in jo celo preimenovati.

STA


Najbolj brano