Samomorilska kriza med staroselci v Kanadi

Kanada se sooča z vse večjo samomorilsko krizo med staroselci. Vlada se je odločila ukrepati in bo zato v prihodnjih dneh mednje poslala nujno ekipo pomoči oziroma psihiatre, ki se bodo soočili z množičnimi poskusi samomorov.

Attawapiskat v provinci Ontario, kjer živi 2000 staroselcev. Foto: O.Canada.Com
Attawapiskat v provinci Ontario, kjer živi 2000 staroselcev. Foto: O.Canada.Com

OTTAWA > V stiski zaradi revščine in obupa je samo v tem mesecu samomor skušalo storiti enajst pripadnikov Inuitov.

Vladna ekipa naj bi v prihodnjih nekaj dneh prispela v Attawapiskat v provinci Ontario, kjer živi 2000 staroselcev, ministrica za zdravje Jane Philpott pa je napovedala odziv Ottawe za takojšnje reševanje avtohtone skupnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V zadnjih šestih mesecih naj bi si v omenjeni vasi življenje poskušalo vzeti približno 100 staroselcev, pri čemer je bil najmlajši star 11 let, najstarejši pa 71.

Število poskusov samomorov je naraslo v začetku aprila, pri čemer so jih 11 zabeležili v prvih devetih dneh tega meseca.

Revščina in obup se naglo širita v številnih staroselskih skupnostih, posledično pa se krepijo zlorabe, samomori in kriminal.

Ministrica za pravice staroselcev Carolyn Bennett je pozvala k oblikovanju dolgoročne strategije za zagotovitev boljšega izobraževanja in bivanja staroselcev ter zagotovitev denarja za okrepitev avtohtone kulture. Obenem je pozvala, naj Kanada omogoči “otrokom upanje”.

Minuli mesec si je v rezervatu Pimicikamak približno 500 kilometrov severno od mesta Winnipeg življenje vzelo pet najstnikov in mlada mati.

Medtem pa skupnost Inuitov v severnem Quebecu še vedno žaluje za petimi mladostniki, starimi med 15 in 20 let, ki so umrli od sredine decembra do sredine marca.

STA


Najbolj brano