Ruski minister za gospodarstvo obtožen prejemanja podkupnine

Preiskovalna komisija, najvišji ruski organ za boj proti korupciji, je danes vložila obtožnico proti ministru za gospodarstvo Alekseju Uljukajevu zaradi prejemanja podkupnine. Ministra so zasačili med prejemanjem dveh milijonov dolarjev (1,86 milijona evrov) gotovine za prevzem naftne družbe Bašneft s strani državnega naftnega velikana Rosneft.

Fotografija je simbolična. Foto: Sašo Dravinec
Fotografija je simbolična. Foto: Sašo Dravinec

MOSKVA > Ministra Alekseja Uljukajeva so v ponedeljek malo pred polnočjo aretirali agenti ruske obveščevalne službe FSB v okviru policijske operacije, potem ko so prejeli “resne dokaze” s prisluškovanjem njegovim pogovorom in pogovorom njegovih sodelavcev.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP naj bi Uljukajev še danes stopil pred sodnika. Če bo spoznan za krivega, mu grozi med osem in 15 let zapora.

Kdo je Uljukajevu dal podkupnino, preiskovalna komisija ni pojasnila. Je pa tiskovna predstavnica preiskovalne komisije Svetlana Petrenko povedala, da so ministra zasačili med prejemanjem denarja. Dejala je še, da je šlo za izsiljevanje predstavnikov Rosnefta. Po navedbah preiskovalcev je minister grozil, da bo s svojim vplivom oviral prihodnje dejavnosti Rosnefta.

O nezakonitem ravnanju ministra so pristojne oblasti po navedbah preiskovalne komisije obvestili predstavniki Rosnefta.

Ruski premier Dmitrij Medvedjev je že zahteval razjasnitev očitkov o korupciji, o primeru pa se je pogovarjal tudi s predsednikom države Vladimirjem Putinom.

Uljukajev je najvišji ruski predstavnik, ki so ga pridržali po poskusu državnega udara v tedanji Sovjetski zvezi leta 1991. Na položaju ministra za gospodarstvo je od leta 2013, pred tem je bil desetletje namestnik guvernerja ruske centralne banke.

Največja ruska naftna družba v državni lasti Rosneft je na željo vlade v Moskvi 50,07-odstotni delež v Bašneftu, šesti največji naftni družbi v Rusiji, kupila oktobra. Zanj je odštela 329,7 milijarde rubljev (4,7 milijarde evrov), oblasti pa so sporočile, da bodo z izkupičkom zapolnile luknjo v proračunu.

Po besedah predstavnice preiskovalne komisije je bil prevzem Bašnefta izveden skladno z rusko zakonodajo in ni predmet preiskave.

STA


Najbolj brano