Ruska opozicija se združuje pred volitvami

Stranki ubitega kritika Kremlja Borisa Nemcova in enega vodilnih opozicijskih figur v Rusiji Alekseja Navalnega sta v petek napovedali združitev sil pred letošnjimi lokalnimi volitvami in pred parlamentarnimi volitvami, ki so predvidene prihodnje leto. Obe stranki sta zdaj precej obrobni.

Stranki ubitega  Borisa Nemcova in enega vodilnih opozicijskih figur v Rusiji Alekseja Navalnega (na fotografiji) sta  
napovedali združitev sil pred  lokalnimi in parlamentarnimi 
volitvami. Foto: Wikipedia
Stranki ubitega Borisa Nemcova in enega vodilnih opozicijskih figur v Rusiji Alekseja Navalnega (na fotografiji) sta napovedali združitev sil pred lokalnimi in parlamentarnimi volitvami. Foto: Wikipedia

MOSKVA > Stranka Borisa Nemcova RPR-Parnas in Stranka napredka, ki jo vodi Aleksej Navalni, sta napovedali, da bosta za letošnje lokalne volitve predstavili skupne kandidate. Enako bosta storili tudi pred parlamentarnimi volitvami prihodnje leto, k sodelovanju pa sta povabili tudi druge opozicijske stranke.

V izjavi za javnost, v kateri sta napovedali združevanje, sta še obtožili ruskega predsednika Vladimirja Putina in njegovo Enotno Rusijo, da vzpostavljata avtoritaren sistem, ki je izbrisal opozicijo, opustošil gospodarstvo in pahnil državo v konflikt z Ukrajino.

Umor Nemcova le nekaj metrov stran od Kremlja 27. februarja je definitivno pokazal, da je pravna država razpadla. Stranki bosta zato oblikovali “skupno platformo, ki ne bo sprejemala laži, korupcije in agresije,” sta zapisali v sporočilu za javnost, kot ga povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Stranki sta trenutno precej obrobni. V dumi nimata poslancev, navaja AFP.

Nekdanji namestnik premierja Nemcov je bil doslej najvišji opozicijski politik, ki je bil ubit v času 15-letne vladavine Putina. Privrženci Nemcova so tudi prepričani, da je šlo za naročen umor in da je glavni naročnik ravno Putin.

Slednji to kategorično zanika. Sprožil je tudi obsežno preiskavo umora, v kateri so doslej prijeli pet osumljencev.

Navalni pa je 38-letni bloger, ki je postal pomemben opozicijski voditelj med velikimi protesti proti Putinu konec leta 2011 in v začetku 2012. Zatem ga je doletelo več obtožb o korupciji, ki naj bi bile politično motivirane.

STA


Najbolj brano