Rusija začela z zračnimi napadi v Siriji

Rusija je danes izvedla prvi zračni napad v Siriji, je po poročanju tujih tiskovnih agencij potrdil neimenovani ameriški obrambni predstavnik. Napad so ruska letala izvedla v treh sirskih provincah, tarča pa naj bi bili uporniki, ki se borijo proti sirskemu režimu. Napade je potrdila tudi Rusija.

Ruski predsednik Vladimir Putin je poudaril, da mora Moskva 
delovati preventivno in uničiti džihadiste v Siriji, preden bodo 
predstavljali grožnjo bliže Rusiji. Foto: Itar-Tass
Ruski predsednik Vladimir Putin je poudaril, da mora Moskva delovati preventivno in uničiti džihadiste v Siriji, preden bodo predstavljali grožnjo bliže Rusiji. Foto: Itar-Tass

HOMS > Ruski predsednik Vladimir Putin je poudaril, da mora Moskva delovati preventivno in uničiti džihadiste v Siriji, preden bodo predstavljali grožnjo bliže Rusiji. “Edini pravilen način boja proti terorizmu (...) je preventivno ukrepanje, torej da se borimo proti teroristom na ozemlju, ki so ga že zasegli, ne da jih čakamo, da pridejo do nas,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še dejal na seji vlade, ki jo je prenašala televizija.

Napade na “teroriste v Siriji” je potrdilo tudi rusko obrambno ministrstvo. “Ruske zračne sile so začele operacijo, vključno z napadi na cilje teroristov skupine Islamska država (IS) na ozemlju Sirije,” je poudaril tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov.

Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva so tarče napadov vojaška in komunikacijska oprema, skladišča orožja, strelivo in gorivo. Konašenkov je po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax pojasnil, da ruska letala napadajo položaje, vozila in skladišča, za katera so prepričani, da pripadajo IS.

Sirski varnostni vir pa je sporočil, da so ruska letala napadla položaje teroristov v sirskih provincah Hama, Homs in Latakija.

AFP sicer navaja, da nobeno od območij, ki so jih napadla ruska letala, ni v rokah IS. Območje napadov v Homsu je večinoma pod nadzorom skrajne islamistične Fronte al Nusra, ki je povezana s teroristično mrežo Al Kaida, položaje v Latakiji pa nadzira koalicija Vojska osvoboditve, katere del je tudi Fronta al Nusra. Območja, ki so jih ruska letala napadla v provinci Hama, medtem nadzirajo islamisti in skupine sirskih upornikov.

Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu je pred tem sporočil, da je bilo v napadih v provinci Homs ubitih najmanj 27 civilistov.

Moskva je o napadu predhodno obvestila Washington. Kot je dejal ameriški predstavnik, je Rusija danes obvestila osebje ameriškega veleposlaništva v Bagdadu, da bodo ruska letala še danes začela misijo proti IS. Izrazila je tudi prošnjo, naj se ameriška letala v času misij izogibajo sirskemu zračnemu prostoru.

Neimenovani ameriški predstavnik je še zatrdil, da bo koalicija pod vodstvom ZDA še naprej izvajala svojo operacijo nad Irakom in Sirijo, poroča britanski BBC.

Zgornji dom ruskega parlamenta je danes odobril predsedniku Putinu uporabo vojske za posredovanje v Siriji. Po navedbah Moskve je pred tem Rusijo za vojaško pomoč zaprosil sirski predsednik Bašar al Asad.

Damask je danes potrdil, da je sirski predsednik Rusijo zaprosil za vojaško pomoč “v okviru Putinove pobude za boj boj proti terorizmu”.

Ruska pravoslavna cerkev je odločitev o letalskih napadih ruskih sil v Siriji podprla in poudarila, da gre za “sveto vojno”. “Boj proti terorizmu je sveta vojna in naša država je v tem boju danes morda najaktivnejša na svetu,” je poudaril tiskovni predstavnik ruske pravoslavne cerkve Vsevolod Čaplin. “Ta odločitev je v skladu z mednarodnim pravom, miselnostjo naših državljanov ter posebno vlogo, ki jo je Rusija vedno imela na Bližnjem vzhodu,” je dodal.

Po navedbah AFP gre za prvo vojaško posredovanje Rusije v vojni na oddaljenem ozemlju po sovjetski invaziji Afganistana leta 1979.

STA


Najbolj brano