Rusija za žensko in kandidata iz vzhodne Evrope na čelu ZN

Rusija si želi na čelu ZN videti žensko in bo podprla kandidata iz vzhodne Evrope. “Menimo, da je na vrsti vzhodna Evropa, da zagotovi generalnega sekretarja,” je v ponedeljek izjavil ruski veleposlanik pri ZN Vitalij Čurkin. “Zelo radi bi (na položaju) videli žensko,” je dodal.

Rusija si želi na čelu ZN videti žensko in bo podprla kandidata 
iz vzhodne Evrope. Foto: Tamino Petelinsek
Rusija si želi na čelu ZN videti žensko in bo podprla kandidata iz vzhodne Evrope. Foto: Tamino Petelinsek

NEW YORK > V tekmi za prihodnjega naslednika Ban Ki Moona je deset kandidatov, od tega jih je sedem iz vzhodne Evrope, med njimi bivši slovenski predsednik Danilo Türk in kar dve kandidatki iz Bolgarije.

Bolgarija je minuli teden odrekla podporo šefici Unesca Irini Bokovi in za svojo kandidatko podprla evropsko komisarko za proračun Kristalino Georgievo. Bokova kljub temu ostaja v tekmi.

Georgieva se je v ponedeljek predstavila Generalni skupščini ZN, kjer je med dvournim zaslišanjem odgovarjala na različna vprašanja, ki so se med drugim dotikala vojne v Siriji, begunske krize in podnebnih sprememb.

V Varnostnem svetu ZN bo v sredo potekal šesti krog glasovanj o novem generalnem sekretarju, pri čemer bodo države članice prvič uporabile barvne glasovnice. Stalne članice (ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija, Francija) bodo imele svojo barvo glasovnic, izvoljenih deset članic (Ukrajina, Nova Zelandija, Španija, Angola, Senegal, Egipt, Japonska, Malezija, Urugvaj, Venezuela) pa svojo.

V sredo bo torej malce bolj jasno, kakšna je volja stalnih članic, ki imajo pravico veta. Rusija in Kitajska ponavadi držita skupaj in dva rdeča kartona bosta pomenila, da kandidat nima podpore s te strani. Trije pa bi pomenili, da je proti kandidatu enotna zahodna fronta. V obeh primerih bi bilo igre za kandidata konec.

Vitalij Čurkin je še dejal, da je “dobra možnost”, da bi Varnostni svet že nekaj dni po sredinem glasovanju uradno izbral kandidata, ki bi ga predložil v potrditev Generalni skupščini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

STA


Najbolj brano