Rusija stopnjuje napade na “teroristične cilje” v Siriji

Ruska letala so v zadnjih 24 urah izvedla 67 napadov na "teroristične cilje v Siriji", je danes v Moskvi povedal namestnik načelnika ruskega generalštaba, general podpolkovnik Igor Makušev. Rusija je tako danes močno okrepila napade v Siriji

Ruski premier Vladimir Putin Foto: Itar-Tass
Ruski premier Vladimir Putin Foto: Itar-Tass

MOSKVA > Kot je povedal Makušev, so prestregli radijska sporočila med člani skupine Islamska država (IS), da sta bila ubita dva visoka poveljnika in več sto borcev skupine.

Ameriška vlada je danes sporočila, da ustavlja program urjenja borcev proti Islamski državi (IS) v Siriji, ki ga je vodil Pentagon, od začetka do danes pa je Washington večkrat spravil v zadrego. Program je bil vreden 500 milijonov dolarjev. Namestnica obrambnega ministra ZDA za politične zadeve Christine Wormuth je novinarjem v Washingtonu priznala, da je bil program poln izzivov in ni izpolnil pričakovanj. Zato bodo sedaj identificirali že uveljavljene uspešne uporniške voditelje na terenu in njihove enote ter jih opremili. Tudi z orožjem, čeprav le majhnim osebnim orožjem, ne pa tudi s topništvom, raketami ali tanki. Program urjenja upornikov se bo začasno ustavil, kasneje pa naj bi se nadaljeval v manjšem obsegu. V Pentagonu so si zamislili, da bi na leto izurili 5400 borcev, izključno za boj proti IS. Kongres je lani v ta namen odobril pol milijarde dolarjev. Obveščevalna agencija Cia ima od leta 2013 v Siriji poseben program opremljanja in urjenja upornikov proti režimu predsednika Bašarja al Asada, ki naj bi doslej pokazal več rezultatov. Peščica borcev, ki jih je Pentagon izuril v Turčiji in poslal v Sirijo, ni dosegla veliko. Nekaj jih je padlo v bojih, druge so zajeli, nekateri pa so preprosto izginili. Sedaj bo Pentagon dajal opremo in orožje neposredno kurdskim in drugim poveljnikom. Med drugim bo to komunikacijska oprema za koordinacijo med ameriškimi oziroma zavezniškimi zračnimi napadi ter kopenskimi ofenzivami upornikov na terenu. V ta namen bo program urjenja upornikov tekel naprej, čeprav v bistveno manjšem obsegu.

Rusija je danes praktično več kot podvojila napade na cilje IS v Siriji, potem ko jih je v četrtek izvedla 27. Poleg tega so se bombardiranju ciljev v Siriji v sredo pridružile še vojaške ladje v Kaspijskem morju, ki so prvič v boju uporabile ruske manevrirne rakete.

Kot je danes še dodal general Makušev, bodo napade v prihodnjih dneh še stopnjevali, dosedanji napadi pa po njegovih besedah že kažejo uspeh, saj da so morali džihadisti spremeniti svojo taktiko in so se začeli skrivati v mestih in vaseh med civilisti.

Bombardirajo sicer poveljniške položaje, komunikacijske centre, skladišča orožja in vadišča v mestih Raka, Latakija, Hama, Idlib in Alep, je še povedal Makušev.

Zahodne sile - zlasti ZDA - sicer obtožujejo Rusijo, da na določenih območjih ruskega bombardiranja ni aktivnosti IS in da so dejanski cilj ruskih letal pripadniki opozicije režima Bašarja al Asada.

Po drugi strani sta Nemčija in Španija danes pozvali ZDA in Rusijo, naj vendarle najdeta skupno politično rešitev za vojno v Siriji, da ne bo prišlo še do dodatnega zaostrovanja, zlasti med obema velesilama.

"Ne bo nam uspelo začeti političnega procesa v Siriji, če se dve velesili o tem ne strinjata," je po srečanju s španskim zunanjimi ministrom Josejem Mauelom Garcia-Margallom v Madridu dejal nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier.

"Kljub trenutnim vojaškim akcijam v Siriji se mi zdi, da imata ZDA in Rusija še vedno skupne interese in pozivam ju, da se pogovarjata," je še pozval nemški zunanji minister.

STA


Najbolj brano