Rusija odpravila prepoved dobave protiletalskih sistemov Iranu

Ruski predsednik Vladimir Putin je odpravil prepoved dobave sodobnih sistemov protiletalske obrambe S-300 Iranu, so včeraj sporočili v Kremlju. Moskva je blokirala dobavo raket zemlja-zrak Teheranu leta 2010, ko so Združeni narodi uvedli prepoved prodaje visokotehnološkega orožja Iranu.

Ruski predsednik Vladimir Putin Foto: Wikipedia
Ruski predsednik Vladimir Putin Foto: Wikipedia

MOSKVA > Vladimir Putin je odlok podpisal po nedavni sklenitvi okvirnega dogovora o iranskem jedrskem programu med šesterico velikih sil in islamsko republiko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iran je zaradi prepovedi dobave vložil tožbo v višini štirih milijard dolarjev proti Moskvi na arbitrarnem sodišču v Ženevi. Kljub sporu sta Moskva in Teheran ostala v dobrih odnosih, Rusija je pristala, da bo v Iranu zgradila nove jedrske reaktorje, obe državi pa tudi podpirata režim sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Dogovor med šesterico velikih sil in Iranom, ki je namenjen brzdanju iranskega jedrskega programa, predstavlja pomemben preboj v 12 let trajajočem sporu med islamsko republiko in zahodnimi državami.

Velike sile in Iran morajo rešiti še vrsto težkih tehničnih vprašanj do 30. junija, ko se izteče rok za končni dogovor. Med drugim se morajo dogovoriti o časovnici ukinitve sankcij proti Iranu in o preostalih vprašanjih glede možnih vojaških razsežnosti iranskega jedrskega programa.

Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej, ki bo imel zadnjo besedo pri sporazumu, je dogovor postavil pod vprašaj, ko je izjavil, da nič ni zavezujoče. Iranski predsednik Hasan Rohani je zahteval takojšno odpravo sankcij, ko bo sporazum podpisan.

Šesterica - ZDA, Rusija, Kitajska, Francija, Velika Britanija in Nemčija - po drugi strani vztrajajo, da bodo sankcije odpravljene postopoma in si želijo vzpostaviti mehanizem, s katerim bi znova hitro uvedli ukrepe, če se Iran ne bi držal dogovora.

Odločitev Rusije sta že obsodila Izrael in ZDA. Izraelski minister za obveščanje Yuval Steinitz je menil, da bo Iran odpravo embarga izkoristil za oboroževanje. “To je neposreden rezultat legitimnosti, ki jo ima Iran od jedrskega dogovora.”

Ameriški državni sekretar John Kerry pa je izrazil zaskrbljenost. Odločitev Rusije bi lahko pomenila tudi kršitev obstoječih sankcij proti Iranu, je menil tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest.

STA


Najbolj brano