Rusija na Arktiki namešča rakete

Rusija širi vojaško navzočnost na Arktiki. Ruska vojska je na z naravnimi viri bogato območje namestila raketne sisteme zemlja-zrak vrste pancir, je v ponedeljek v Moskvi sporočil generalmajor Kiril Makarov. Pojasnil je, da gre za zaščito severnega dela območja, ruska vojska pa namerava tja napotiti tudi bojna letala mig-31.

Rusija širi vojaško navzočnost na Arktiki.  Foto: Wikipedia
Rusija širi vojaško navzočnost na Arktiki.  Foto: Wikipedia

MOSKVA > Poleg tega bo Rusija na otoku Nova Zemlja v Arktičnem oceanu namestila novo radarsko postajo, je Kirila Makarova povzela nemška tiskovna agencija dpa.

Na otočje Dežela Franca Jožefa v Severnem ledenem morju je Rusija v ponedeljek dostavila gradbeni material za pomorsko oporišče. Ruska severna flota, ki je nameščena v Severomorsku blizu meje z Norveško, na območju vzhodno od otočja Spitsbergen načrtuje več “objektov”, je za rusko tiskovno agencijo Tass povedal predstavnik vojske Vadim Serga.

Ruska vojska v zadnjih letih krepi navzočnost na skrajnem severu in zase zahteva velika območja arktičnega morskega dna, s čimer si želi zagotoviti dobičkonosne pravice do pridobivanja zemeljskega plina in nafte. Ruska vojska je pred letom dni tam izvedla tudi velike vojaške vaje.

Območje Arktike je zaradi taljenja ledu vedno bolj plovno, zase pa ga zahteva več držav. Severni pol, na primer, zahtevajo Kanada, Rusija in Danska.

STA


Najbolj brano