Rusija med Srbi bolj priljubljena kot EU

Čeprav si več kot polovica Srbov želi vstopa svoje države v EU, svoj odnos do Rusije ocenjujejo boljše kot do unije, je pokazala danes objavljena javnomnenjska raziskava, ki jo je naročila beograjska tiskovna agencija Beta.

Čeprav si več kot polovica Srbov želi vstopa svoje države v EU, svoj odnos do Rusije ocenjujejo boljše kot do unije, je pokazala danes objavljena javnomnenjska raziskava, ki jo je naročila beograjska tiskovna agencija Beta. Foto: Wikipedia
Čeprav si več kot polovica Srbov želi vstopa svoje države v EU, svoj odnos do Rusije ocenjujejo boljše kot do unije, je pokazala danes objavljena javnomnenjska raziskava, ki jo je naročila beograjska tiskovna agencija Beta. Foto: Wikipedia

BEOGRAD > Glede na rezultate raziskave ima 32 odstotkov vprašanih Srbov pozitiven odnos do EU, medtem ko ima negativno stališče do Bruslja kar 40 odstotkov anketirancev. Po drugi strani jih je 52 odstotkov pozitivno naravnanih do Rusije, negativno pa le 17 odstotkov.

Kljub temu bi 54 odstotkov Srbov na referendumu glasovalo za vstop Srbije v EU. Proti bi se izrekla le četrtina vprašanih.

Približno dve tretjini vprašanih upata, da bi članstvo Srbije v EU imelo pozitivne učinke na raven brezposelnosti in korupcije v državi ter na gospodarsko stanje, zdravstveni, izobraževalni sistem, pravosodje ter zaščito človekovih pravic.

Presenetljivo je manj kot četrtina vprašanih oziroma 24 odstotkov vedela, da je Srbija že začela pristopna pogajanja z EU. Država je pogajanja uradno začela januarja lani, a še ni odprla nobenega poglavja.

STA


Najbolj brano