Rusija in Iran poročata o preboju na jedrskih pogajanjih v Švici

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je zgodaj zjutraj zatrdil, da so pogajalci na ministrski ravni v Lozani dosegli načelen dogovor o vseh ključnih vidikih končne ureditve iranskega jedrskega vprašanja, vendar pa so predstavniki ZDA tiskovni agenciji AFP povedali, da dogovora še ni.

Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif Foto: Wikipedia
Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif Foto: Wikipedia

LOZANA > Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif po poročanju AFP upa, da bo okvirni sporazum dokončan danes, nakar lahko začnejo z izdelavo osnutka končnega sporazuma, ki bo dokončan do 30. junija. “Dosegli smo veliko, ampak ljudje si morajo malce odpočiti in spet začeti zgodaj zjutraj. Upam, da lahko danes dokončamo delo in začnemo proces izdelave končnega sporazuma,” je povedal Zarif.

Ministri držav petih stalnih članic Varnostnega sveta ZN in Nemčije (P5+1) ter Zarif in visoka predstavnica EU za zunanjo politiko Federica Mogherini so v torek opolnoči zamudili rok za okvirni dogovor o iranskem jedrskem programu. Lavrov je povedal, da bo načelni dogovor na papirju v naslednjih urah ali najkasneje v enem dnevu.

Visoki uradnik ameriške vlade pa je AFP zagotovil, da ni še nobenega strinjanja o ključnih točkah okvirnega dogovora. Francoski zunanji minister Laurent Fabius je pogajanja v torek zapustil in dejal, da se bo vrnil takoj, ko bo to koristno.

Odšel je tudi njegov kitajski kolega Wang Yi. Ostali pa so Sergej Lavrov, Zarif, Mogherinijeva, britanski zunanji minister Phillip Hammond, nemški zunanji minister Frank Walter Steinmeier ter državni sekretar ZDA John Kerry. Pogajanja naj bi se danes nadaljevala na ravni političnih direktorjev.

Ameriški predsednik Barack Obama je v torek zvečer po krajevnem času v Beli hiši sklical videokonferenco z ameriškimi pogajalci in člani njegove ekipe za nacionalno varnost. Tiskovna predstavnica sveta za nacionalno varnost Bernadette Meehan je sporočila, da se je Obama seznanil s potekom pogajanj in se ekipi zahvalil za vsa prizadevanja, ki tečejo naprej.

STA


Najbolj brano