Rusija: drugi pilot iz sestreljenega letala rešen

Ruski predsednik Vladimir Putin in obrambni minister Sergej Šojgu sta danes potrdila, da je drugi pilot iz v torek sestreljenega ruskega letala suhoj Su-24 rešen in je v ruski zračni bazi v Siriji. Oba pilota in vsi vpleteni v reševalno operacijo bodo odlikovani.

Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia
Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia

MOSKVA > “Operacija se je uspešno končala, pilot je živ in zdrav. Prepeljali so ga v našo bazo,” je pojasnil Sergej Šojgu. Dodal je, da je operacija trajala vso noč, in sicer 12 ur. Rešile so ga ruske in sirske sile.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes izjavil, da si Turčija ne želi zaostrovanja z Rusijo zaradi sestrelitve ruskega vojaškega letala na turško-sirski meji, a je hkrati zatrdil, da bo Turčija vedno branila svoje meje. “Nimamo nobenega namena zaostrovati tega incidenta. Mi samo branimo svojo varnost in pravice naših bratov,” je dejal Erdogan v govoru v Istanbulu. “Turčija ni bila nikoli naklonjena napetostim in krizi, vedno je bila in bo naklonjena miru in dialogu,” je poudaril. A v isti sapi je dodal: “Nihče ne more pričakovati, da bomo molčali, ko sta kršeni naša obmejna varnost in naša suverenost.”

Tudi Vladimir Putin je potrdil, da je pilot živ, ter napovedal, da bodo “pilot in vsi ostali, vpleteni v reševalno operacijo, nagrajeni z državnim odlikovanjem”.

Drugi pilot, ki je bil ubit, potem ko se je izstrelil iz letala, bo posthumno nagrajen z najvišjim državnim priznanjem za hrabrost, je napovedal Putin.

Turčija je v torek ob meji s Sirijo sestrelila rusko vojaško letalo, ker naj bi kršilo turški zračni prostor. Putin je ostro obsodil sestrelitev in dejanje označil kot “nož v hrbet” Rusiji ter opozoril, da bo imela tragične posledice za rusko-turške odnose.

Šojgu in Putin sta danes že napovedala, do Rusija v svojo bazo v Siriji pošilja svoj najbolj dovršen obrambni sistem, s katerim želi zagotoviti varnost preletov.

STA


Najbolj brano