Rusija, Sirija in Iran v Moskvi o sirski vojni

Zunanji ministri Rusije, Sirije in Irana so se danes sestali v Moskvi na pogovoru o sirski državljanski vojni. Sirski zunanji minister Valid Mualem je dejal, da je vlada sirskega predsednika Bašarja al Asada pripravljena na nadaljevanje medsirskega dialoga ter na novo prekinitev ognja v Alepu ob zagotovilih, da bodo civilisti zapustili mesto.

Alep Foto: Wikipedia
Alep Foto: Wikipedia

MOSKVA > Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je na srečanju pozval k sodelovanju pri ukrepih, s katerimi bi džihadistom Islamske države (IS) preprečili, da zapustijo iraški Mosul in odidejo proti Siriji. “Zanima nas sodelovanje z našimi iraškimi kolegi pri ukrepih, s katerimi bomo teroristom preprečili, da z orožjem zapustijo Mosul, kar bo seveda zaostrilo razmere v Siriji,” je povedal po srečanju.

“O tem se bomo pogovorili z ZDA in drugimi članicami koalicije,” je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Že pred tem je izpostavil, da so zadnji dogodki pokazali, kako pomemben je boj proti terorizmu, v katerega je treba po njegovih besedah vložiti še več vojaške sile, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Lavrov se je najprej sestal z iraškim kolegom Mohamedom Džavadom Zarifom in nato še s sirskim zunanjim ministrom Validom Mualemom. Ministri so imeli kasneje še skupno srečanje, na katerem je Mualem dejal, da bodo storili vse za osvoboditev sirskega mesta Alep. “Ne bomo zmanjšali naših poskusov v boju proti terorizmu. Osvobodili bomo Alep iz rok teroristov in obnovili enotnost mesta,” je povedal.

Moskva in Teheran sta sicer najpomembnejša vojaška zaveznika sirskega režima.

STA


Najbolj brano