Rusija: Blizu malezijskega letala letel ukrajinski lovec

Ruski podatki kažejo, da je blizu malezijskega potniškega letala, preden je strmoglavilo, letel ukrajinski lovec Su-25, je včeraj izjavil visoki predstavnik ruske vojske.

Ruski podatki kažejo, da je blizu malezijskega potniškega letala, preden je strmoglavilo, letel ukrajinski lovec Su-25, je včeraj  izjavil visoki predstavnik ruske vojske Foto: STA
Ruski podatki kažejo, da je blizu malezijskega potniškega letala, preden je strmoglavilo, letel ukrajinski lovec Su-25, je včeraj izjavil visoki predstavnik ruske vojske Foto: STA

MOSKVA > Generalporočnik Andrej Kartopolov je tudi zatrdil, da Rusija separatistom v Ukrajini ni dobavila raketnih sistemov Buk ali drugega orožja.

“Pridobivanje višine je bilo zabeleženo za letalo ukrajinskih oboroženih sil. Njegova oddaljenost od malezijskega boeinga je bila tri do pet kilometrov,” je na posebej sklicanem brifingu zatrdil Kartopolov.

Po njegovih navedbah je malezijsko letalo zavilo severno z načrtovane poti, najbolj se je oddaljilo za 14 kilometrov, ukrajinski lovec, ki je običajno opremljen z raketami zrak-zrak, pa je bil opažen v njegovi bližini. Dodal je, da je Su-25 zmožen doseči višino 10.000 metrov v zelo kratkem času.

Rusija objavila satelitske posnetke

“S kakšnim ciljem je vojaško letalo letelo takorekoč istočasno in na isti višini kot potniško letalo?” se je vprašal Kartopolov. “Želimo dobiti odgovor na to vprašanje.”

Dodal je, da je rusko obrambno ministrstvo na dan tragedije zaznalo nenavadne dejavnosti na ukrajinskih radarskih postajah, ki jih uporabljajo za upravljanje raketnih sistemov. Kot je navedel, je na območju tragedije v torek delovalo sedem radarskih postaj, v sredo osem in v četrtek, na dan strmoglavljenja, devet. V petek so delovale le štiri radarske postaje, v soboto pa samo dve, je zatrdil.

Kartopolov je še poudaril, da Rusija upornikom ni dobavila sistemov zračne obrambe Buk (bukev) ali kakršnegakoli drugega orožja ali vojaške opreme.

Na njegove izjave so se medtem že odzvali v Kijevu, kjer je ukrajinski predsednik Petro Porošenko zanikal, da bi njihovo lovsko letalo letelo v bližini malezijskega. Kot je zatrdil, so bila v času strmoglavljenja vsa ukrajinska letala na tleh. “To ni res!” je v izjavi za ameriško televizijo CNN ogorčeno poudaril Porošenko.

Sicer pa je Rusija včeraj kot prva država objavila satelitske posnetke vzhoda Ukrajine, ki so nastali v četrtek, na dan domnevne sestrelitve malezijskega letala. Fotografije in označene zemljevide, ki naj bi ponazarjali pot letala, je na internetu objavilo rusko obrambno ministrstvo.

Kje so ameriški dokazi?

Obenem so predstavniki generalštaba v Moskvi predstavili prve ugotovitve svoje preiskave četrtkovega strmoglavljenja. Kot so zatrdili, je na satelitskih posnetkih med drugim videti, da so ukrajinske sile na vzhodu Ukrajine, ki je sicer v rokah proruskih separatistov, namestile sisteme Buk. V Moskvi od Kijeva zahtevajo odgovore, zakaj so tam nameščali te sisteme, če pa separatisti sploh naj ne bi imeli letal.

Ukrajinske oblasti po drugi strani zatrjujejo, da imajo dokaze - med drugim satelitske posnetke - o tem, da so malezijski boeing sestrelile rakete iz sistema Buk, ki pa je v rokah proruskih separatistov in ne ukrajinskih sil. To naj bi potrjevali tudi obveščevalni podatki, s katerimi da razpolagajo ZDA. Rusija je že pred tem zahtevala, da te dokaze objavijo.

STA


Najbolj brano