Rjabkov: ZDA poskušajo ovirati sodelovanje drugih držav z Rusijo

Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov je ZDA obtožil, da poskušajo ovirati stike Rusije z drugimi državami, med drugim s Slovenijo. To po njegovem mnenju vodi odnose med Moskvo in Washingtonom v slepo ulico.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov se bo v torek v Mariboru udeležil slovesnosti ob začetku prenove muzeja in spominskega centra nacističnega taborišča za sovjetske vojne ujetnike Foto: Wikipedia
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov se bo v torek v Mariboru udeležil slovesnosti ob začetku prenove muzeja in spominskega centra nacističnega taborišča za sovjetske vojne ujetnike Foto: Wikipedia

MOSKVA > Kot poroča ruska tiskovna agencija Itar-Tass, je Sergej Rjabkov v pogovoru za časnik Komersant komentiral informacije, ki so se pojavile v številnih medijih, da je ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomeli poskušal slovenske oblasti prepričati, naj odpovejo obisk ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova prihodnji teden.

“Če je to res, česar ne morem soditi, puščam to na vesti ameriške strani,” je dejal Rjabkov. “Zagotovo vemo, da je ameriška stran poskušala preprečiti, z vplivanjem na zaveznike in poslovneže, sodelovanje na ustrezni ravni na številnih forumih in srečanjih, pomembnih za Rusijo,” je navedel namestnik zunanjega ministra.

“To je moteče. To zagotovo nima nobenega vpliva na našo politiko, vendar vodi odnose med Moskvo in Washingtonom v slepo ulico,” je opozoril Rjabkov. Dodal je, da “konkretno nima informacij o situaciji (dejanjih ameriškega veleposlanika v Sloveniji, opomba Itar-Tassa)”. “Moji komentarji se tičejo na splošno poskusov Američanov, da bi drugim preprečili normalen razvoj odnosov in dialog z rusko stranjo,” je dodal.

Ruski zunanji minister Lavrov se bo v torek v Mariboru udeležil slovesnosti ob začetku prenove muzeja in spominskega centra nacističnega taborišča za sovjetske vojne ujetnike. Ob robu dogodka se bo srečal tudi z zunanjim ministrom, ki opravlja tekoče posle, Karlom Erjavcem.

STA


Najbolj brano