Rim imenoval štiri člane paritetnega odbora za slovensko manjšino

Italijanska vlada je imenovala štiri člane paritetnega odbora za slovensko manjšino, in sicer funkcionarja notranjega ministrstva Domenica Morellija, direktorja tržaškega podjetja SWG Maurizia Pessata, županjo občine Zagraj ob Soči Elisabetto Pian in nekdanjo ravnateljico slovenskih šol v Trstu Ksenijo Dobrila.

Jole Namor, članica paritetnega odbora za slovensko manjšino Foto: Robert Škrlj
Jole Namor, članica paritetnega odbora za slovensko manjšino Foto: Robert Škrlj

RIM, TRST > Kot danes v spletni izdaji še piše Primorski dnevnik, sta bila Maurizio Pessato in Domenico Morelli člana paritetnega odbora že v prejšnji sestavi.

Novi paritetni odbor sestavljajo še Fabrizio Dorbolo, Marco Jarc, Stefano Ukmar, Jole Namor, Livio Semolič, Peter Močnik, Damijan Terpin, Patrizia Vascotto, Franco Miccoli, Aron Coceangig, Giuseppe Marinig, Mario Minetto, Sabrina Morena, Fulvio Tamaro, Julijan Čavdek ter Nives Cossutta.

Na prvi seji bo paritetni odbor izvolil predsednika in podpredsednika. Dosedanji predsedniki so bili Rado Race, Bojan Brezigar in Jole Namor.

Institucionalni paritetni odbor za vprašanja slovenske manjšine deluje na podlagi italijanskega državnega zakona za zaščito Slovencev v Italiji iz leta 2001, sestavlja pa ga dvajset članov, od katerih jih je deset slovensko govorečih. Glavna naloga odbora je bilo oblikovanje seznama 32 občin oziroma delov občin v tržaški, goriški in videmski pokrajini, v katerih naj veljajo določila zaščitnega zakona. To je odbor storil že leta 2003, kasneje pa se je posvečal predvsem uresničevanju vidne dvojezičnosti ter financiranju projektov javnih uprav za rabo slovenščine v javnosti.

STA


Najbolj brano