V morju pred Borneom našli ostanke pogrešanega letala AirAsia

Indonezijski reševalci so danes v Javanskem morju našli ostanke pogrešanega letala družbe AirAsia, ki je v nedeljo izginilo na poti iz indonezijske Surabaye v Singapur. Na krovu letala je bilo 162 potnikov in članov posadke, doslej pa so našli več trupel.

DŽAKARTA > Ostanke so našli v morju kakih 160 kilometrov jugozahodno od indonezijskega kraja Pangkalan Bun na otoku Borneo oz. nekaj sto kilometrov bolj vzhodno od začrtane poti iz Surabaye v Singapur.

Letalo je z radarjev izginilo v nedeljo. Pilot je pred tem nad Javanskim morjem želel spremeniti višino leta zaradi nevihte, a mu kontrolorji tega niso odobrili.

Indonezijske oblasti so potrdile, da ostanki, ki so jih našli, pripadajo pogrešanemu airbusu A320-200 družbe AirAsia. “Stoodstotno smo prepričani, da ostanki, ki smo jih našli, pripadajo letalu AirAsia,” je dejal vodja iskalnih ekip Bambang Sulistyo.

Pred tem je povedal še, da je eno od reševalnih letal na dnu morja opazilo tudi senco v obliki letala, kar bi lahko bilo pogrešano letalo. “Bog nas je danes blagoslovil,” je dejal.

Na območju so iskalne ladje in kot je povedal predstavnik indonezijske vojaške mornarice Manahan Simorangkir, so doslej iz morja potegnili že več kot 40 trupel ponesrečenih, “številka pa se povečuje”.

Indonezijski predsednik Joko Widodo je odredil tudi obširno operacijo, da bi iz morja potegnili vse posmrtne ostanke ponesrečenih potnikov in članov posadke. Sulistyo je pred tem napovedal, da bodo vse, kar bodo našli, prepeljali v Pangkalan Bun, ki je najbližji kraj z letališko stezo.

Na novinarski konferenci Sulistya, ki so jo prenašale indonezijske televizije, so sicer prikazali tudi posnetke ostankov in predmetov s pogrešanega letala. Med njimi so tudi trupla in drugi predmeti, ki naj bi izvirali z letala, tudi kosi prtljage.

Ob objavi novice, da so našli trupla, je med svojci, ki so na letališču v Surabayi čakali na novice o pogrešanem letalu, zavladala žalost. Mnogi so se objeli in izbruhnili v jok. Nekateri so tudi omedleli.

Generalni direktor družbe AirAsia Tony Fernandes je svojcem 162 potnikov in članov posadke na krovu nesrečnega letala že izrazil sožalje. “Moje srce je polno žalosti zaradi družin, ki so vpletena v QZ8501,” je zapisal na Twitterju. “Besede ne morejo opisati, kako hudo mi je,” je še dodal.

Malezijskega nizkocenovnika se očitno drži smola, saj sta se danes v težavah znašli še dve letali družbe. Letalo iz Manile je ob pristanku na letališču v Kalibu zdrsnilo s steze, pri čemer nihče od 159 potnikov in članov posadke k sreči ni bil poškodovan. Drugo letalo, ki je bilo na poti v Khon Kaen na severovzhodu Tajske, pa se je moralo kmalu po vzletu zaradi tehničnih težav vrniti v Bangkok.

STA


Najbolj brano