Republikanskega kongresnika skrbi varnost na posestvu Trumpa

Predsednik odbora za vladni nadzor v predstavniškem domu ameriškega kongresa Jason Chaffetz iz Utaha je v torek Beli hiši poslal prošnjo za informacije o varnostni ureditvi na floridskem posestvu predsednika ZDA Donalda Trumpa. Prošnja je posledica fotografij na družbenih omrežjih, ki namigujejo na klavrno ureditev.

Donald Trump Foto: STA
Donald Trump Foto: STA

WASHINGTON > Gre za fotografije z večerje Donalda Trumpa in japonskega premierja Shinza Abeja, ko sta izvedela, da je Severna Koreja izvedla raketni preizkus. Na fotografijah je videti voditelja obeh držav, ki razpravljata o varnostnih vprašanjih za jedilno mizo v družbi drugih gostov, ki niso vladni uradniki. Eden od gostov se je celo fotografiral ob vojaku, ki je zadolžen za varnost kovčka z jedrskimi kodami.

Jason Chaffetz, ki je leta dolgo preganjal bivšo zunanjo ministrico Hillary Clinton zaradi Bengazija, je Belo hišo prijazno zaprosil, da mu do 28. februarja, ko bo imel Trump govor pred obema domovoma kongresa, posreduje nekaj informacij. Zanimajo ga postopki za preverjanje gostov, ki pridejo na posestvo Mar-a-Lago, kot tudi postopki za zaposlene in stanovalce posestva, da morda med njimi ni kakšen tuj vohun.

Chaffetza zanima tudi, kaj so se pogovarjali za jedilno mizo oziroma ali so imeli razgrnjene kakšne zaupne dokumente, ki so jih lahko prisotni nemoteno fotografirali. Tiskovni predstavnik Trumpa Sean Spicer je zagotovil, da na mizi ni bilo nič zaupnega.

Ameriški mediji medtem poročajo, da obveščevalna agencija Cia v Svet za nacionalno varnost več ne pošilja občutljivih informacij, ker se boji, da bodo od tam enostavno prišle do Rusije. Cio naj bi skrbel predvsem svetovalec za nacionalno varnost Michael Flynn, ki je sicer v torek že odstopil zaradi nepooblaščenih pogovorov z ruskim veleposlanikom v ZDA.

STA


Najbolj brano