Renzi zaradi migrantov zagrozil z vetom na proračun EU

Italijanski premier Matteo Renzi je ponovno opozoril na pomanjkanje solidarnosti evropskih partnerjev do držav, ki se soočajo z velikim prihodom migrantov. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je Renzi zato pripravljen vložiti veto na proračun EU za prihodnje leto.

Italijanski premier Matteo Renzi je zaradi migrantov zagrozil z 
vetom na proračun EU. Foto: STA
Italijanski premier Matteo Renzi je zaradi migrantov zagrozil z vetom na proračun EU. Foto: STA

RIM > “Evropi namenjamo 20 milijard evrov, da jih lahko nazaj dobimo 12 milijard. Če nam želijo o migrantih pridigati države, kot so Madžarska, Češka in Slovaška, potem naj Italija pove, da sistem ne deluje več,” je pogovor Mattea Renzija za italijanski radio RAI 1 povzela AFP.

Na vprašanje, ali je pripravljen uporabiti pravico veta in zrušiti proračun EU, je Renzi odvrnil, da zagotovo. Kritičen je bil do evropskih držav, ki so zaradi migrantov zaprle svoje meje in zavrnile sprejem prosilcev za azil v okviru evropskih kvot. Spomnil je, da se Evropa sooča z najhujšo migrantsko krizo po drugi svetovni vojni.

“Če bodo proti prihodom migrantov gradili ograje, lahko pozabijo, da bodo videli italijanski denar. Če ne bodo šli tja migranti, ne bo šel niti denar,” je bil oster Renzi.

Na italijansko obalo je letos prispelo že 155.000 migrantov, kar je še dodatno obremenilo njihove že tako prezasedene nastanitvene kapacitete.

Italijanski finančni minister Pier Carlo Padoan je medtem potrdil, da je italijanska vlada od Evropske komisije prejela pismo, v katerem komisija zahteva pojasnila glede italijanskega proračuna za leto 2017. Ta namreč predvideva primanjkljaj v višini 2,3 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).

Kot poroča AFP, je treba pri načrtovanem primanjkljaju poleg stroškov, ki jih ima Italija z nastanitvijo migrantov, upoštevati tudi smrtonosni potres, ki je Italijo pretresel avgusta letos.

STA


Najbolj brano