Renzi skeptičen do bombardiranja IS v Siriji

V Rimu se je danes začela tridnevna konferenca o Sredozemlju MED 2015. Dogodka se udeležuje okoli 150 vidnih udeležencev - med njimi jordanski kralj, ruski zunanji minister in visoka zunanjepolitična predstavnica EU. Italijanski premier Matteo Renzi je ob odprtju posvaril pred zanemarjanjem Sredozemlja in izrazil dvom v uspeh obstreljevanja IS.

Matteo Renzi Foto: Reuters
Matteo Renzi Foto: Reuters

RIM > Kot je Matteo Renzi opozoril po poročanju nemške tiskovne agencije dpa, se je EU v minulih letih preveč osredotočala na vzhod Evrope in pri te zanemarila sredozemsko regijo. “Evropa je v teh letih zamudila priložnost (...) S pogledom na vzhod je izgubila interes za Sredozemlje.”

Renzi je tudi izpostavil pomen kulture in izobraževanja v boju proti terorizmu ter ju označil kot “imunski sistem naše družbe proti fanatizmu”, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Uničenje Islamske države (IS) je po njegovih besedah prva prioriteta, a za to so potrebne strategije in ne “rešitve v zadnjem trenutku”.

Renzi posvaril pred nepremišljenimi reakcijami

Branil je odločitev, da se Italija ne pridruži zračnim napadom na cilje IS v Siriju. Kot je poudaril, to samo po sebi ne bo eliminiralo teroristične grožnje. Priznal je, da je tako hitro po terorističnih napadih v Parizu težko najti pravi odgovor, a posvaril pred nepremišljenimi, instinktivnimi, refleksnimi reakcijami.

“Misliti, da lahko sovražnika premagamo tako, da ga napadamo daleč od svojih domov, je prikrivanje realnosti (...) Radikalizacija je v prvi vrsti patološki izraz krize identitete, ki pesti evropske države (...) Če mladi ljudje na naši periferiji izgubijo občutek pripadnosti, nismo soočeni več le z urbanim, ampak političnim problemom,” je posvaril Renzi.

Osrednje teme konference, ki jo soorganizirata Italija in Inštitut za raziskovanje mednarodne politike ISPI, so sicer gospodarsko sodelovanje in varnost v regiji ter migracije, piše dpa.

Jordanski kralj: Potrebni so ukrepi, ki bodo zagotovili spoštovanje pravic palestinskega naroda

Med govorniki ob odprtju danes je bil tudi jordanski kralj Abdulah II. Zahod je pozval, da mora v svojo globalno protiteroristično strategijo vključiti tudi ukrepe, ki bodo zagotovili spoštovanje pravic palestinskega naroda.

“Danes je mednarodni dan človekovih pravic, a dokler palestinski narod ne bo dosegel teh pravic, bodo milijoni ljudi po vsem svetu s cinizmom gledali na realnost globalne pravičnosti (...) Teroristična propaganda in novačenje se napajata iz tega konflikta in mi vsi plačujemo ceno,” je dejal.

Evropskih vlad kralj tudi ni pozabil opomniti, da Jordanija trenutno gosti 1,4 milijona sirskih beguncev, kar pomeni enega na pet prebivalcev, in da za izdatke, ki so tako ali drugače povezani z begunsko krizo, porabi četrtino nacionalnega proračuna.

“Jordanci razumejo, kakšna moč in humanost se terjata od vas, saj se naša država spopada še z veliko večjim begunskim bremenom, in to veliko dlje časa,” jim je sporočil in dodal, da “so za Jordance dejanja usmiljenja moralna dolžnost, a realnost je, da mi in še nekaj drugih regionalnih držav gostiteljic nosimo to breme v imenu celotne mednarodne skupnosti”.

STA


Najbolj brano