Renzi še ni razkril svojega aduta

Italija čaka na izvolitev novega predsednika republike. Prvo glasovanje bo jutri. Kandidata, ki bi poenotil razcefrano italijansko politiko, še ni.

Matteo Renzi Foto: Wikipedia
Matteo Renzi Foto: Wikipedia

RIM > Po italijanski ustavi državnega poglavarja volijo vsakih sedem let. V palači Montecitorio v Rimu se na skupni seji zberejo poslanci, senatorji in delegati iz dvajsetih dežel. Vsaka deželna skupščina pošlje v Rim tri delegate, le Aosta, ki je najmanj številna dežela, delegira samo enega. Predsednika republike bo zato od jutri dalje izbiralo 58 deželnih delegatov, 630 poslancev, 315 senatorjev in še šest dosmrtnih senatorjev.

Napolitano (spet) čaka na naslednika

Med slednjimi je tudi donedavni predsednik republike Giorgio Napolitano, ki se mu je mandat iztekel spomladi leta 2013. A takrat so bile stranke tako neenotne, da se je vsako glasovanje za novega državnega poglavarja končalo brez uspeha. Nihče ni dobil zadostne večine, zato so se v Rimu odločili, da spet izvolijo 90-letnega Napolitana, ki pa je zaradi visoke starosti sredi januarja odstopil.

Za predsednika republike je lahko izvoljen vsak državljan, ki je dopolnil najmanj 50 let, kar pomeni, na primer, da 40-letni Matteo Renzi ne more kandidirati. A italijanski premier ima pri tokratnih volitvah pomembno vlogo. Njegova Demokratska stranka ima relativno večino v parlamentu, zato ji pritiče glavna beseda pri predlaganju Napolitanovega naslednika.

Renzi je dejal je, da si želi ugledno osebnost s širokim konsenzom, izrekel pa ni nobenega imena. Koga bodo izbrali v Rimu, je zato težko napovedati.

Glas za Maradono

Ker je glasovanje tajno, se elektorji pogosto uprejo odločitvam strankinih vodstev. Glasovnico pustijo prazno ali na njo napišejo kako drugo ime. Zato se ob volitvah za predsednika republike zgodi, da dobijo kak glas tudi pevci, starlete ali nogometaši. Nekdo je na primer pred leti volil za Diega Armanda Maradono, pa čeprav nima italijanskega državljanstva.

Za izvolitev predsednika republike je treba v prvih treh glasovanjih doseči dvotretjinsko večino, od četrtega glasovanja pa zadostuje absolutna večina. Renzi je že sporočil, da bodo zastopniki Demokratske stranke v prvih treh krogih oddali belo glasovnico, zmagovitega kandidata pa naj bi predstavili na četrtem glasovanju v soboto zjutraj.

Predsednik vlade Matteo Renzi je napovedal, da bodo poslanci Demokratske stranke na prvih treh glasovanjih oddali belo glasovnico.

Kakorkoli, Demokratska stranka se bo morala nujno sporazumeti tudi s sredino in zastopniki stranke Silvia Berlusconija. Ti bi menda z demokrati podprli ustavnega sodnika Giuliana Amata, ki pa zaradi rekordnega kopičenja funkcij in bajne pokojnine ni priljubljen med državljani. Obratno velja za nekdanjega premierja Romana Prodija; ta uživa precejšnjo podporo v javnomnenjskih anketah, v parlamentu pa menda nima dovolj privržencev. Volilno pravico ima kot edina Slovenka tudi poslanka Tamara Blažina. Kot nam je dejala, bi si na položaju predsednika republike želela sicilijansko senatorko Demokratske stranke Anno Finocchiaro.

Gibanje Petih zvezd bo svojega kandidata določilo s spletnimi volitvami med svojimi člani. Da pa bo kandidat Grillovih privržencev sprejemljiv tudi za ostale stranke, je zelo malo verjetno.

PETER VERČ


Najbolj brano