Renzi proti ustavitvi črpanja nafte v Jadranu

Ustavno sodišče v Rimu je ta teden razglasilo zahtevo za referendum o vrtinah nafte v italijanskem morju za skladno z ustavno. Premier Matteo Renzi pa je danes zagovarjal iskanje nafte v Sredozemlju. Ogroženih je več tisoč delovnih mest, če se bo ustavilo dela na naftnih vrtinah, kot piše v zahtevi za referendum.

Matteo Renzi  zagovarjal iskanje nafte v Sredozemlju. Foto: Reuters
Matteo Renzi zagovarjal iskanje nafte v Sredozemlju. Foto: Reuters

RIM > Referendum o trajanju oddanih koncesij za iskanje nahajališč nafte ter črpanje nafte v Sredozemlju bo predvidoma oktobra, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA. Te koncesije se nanašajo predvsem na naftna polja v jadranskih regijah Emilija Romanja in Sicilija.

Zahtevo za referendum je vložilo devet italijanskih regij, ki nasprotujejo vrtanju. Referendum bo predvidoma sovpadal z volitvami o reformi senata, ki jih vlada Mattea Renzija načrtuje oktobra.

“Kontraproduktivno bi bilo, če bi na vrtinah nafte ustavili dela, ki že potekajo, saj bi bilo s tem ogroženih več tisoč delovnih mest. Referendum ne zadeva novih vrtin nafte v Jadranu, pač pa tiste, kjer dela že potekajo. Vlada je za razum, a Italijani imajo zadnjo besedo,” je dejal Renzi.

Po nekaterih ocenah so samo v Jadranskem morju nahajališča 70 milijonov sodov surove nafte in 900 milijard kubičnih metrov plina. A okoljevarstveniki se bojijo, da bi se morsko dno zaradi vrtanja pogreznilo, kar bi povzročilo ogromno škodo.

STA


Najbolj brano