Renzi odstopil

Italijanski premier Matteo Renzi je danes odstopil s položaja, potem ko je na prošnjo predsednika države Sergia Mattarella z uradnim odstopom počakal na sprejem proračuna za leto 2017.

Italijanski senat je danes potrdil predlog proračuna za leto 
2017. S tem je odprta pot za odstop premierja Mattea 
Renzija. Foto: STA
Italijanski senat je danes potrdil predlog proračuna za leto 2017. S tem je odprta pot za odstop premierja Mattea Renzija. Foto: STA

RIM > Renzi je Mattarelli odstop ponudil že v ponedeljek, dan po tem, ko so volivci na referendumu zavrnili ustavno reformo, s katero je želel vzpostaviti politično stabilnost v državi. V primeru zavrnitve reforme je napovedal svoj odstop.

Renzi je sicer pri 39 letih 22. februarja 2014 postal najmlajši italijanski premier. Z več kot tisoč dnevi na čelu vlade se je uvrstil v ugledni klub predsednikov vlade z najdaljšim stažem za Alcidejem De Gasperijem, Silviom Berlusconijem in Bettinom Craxijem.

Predsednik ga je v ponedeljek prosil, naj odstop preloži do potrditve proračuna v senatu, ki ga je poslanska zbornica že podprla konec novembra. Senat ga je nato danes podprl z glasovi 166 senatorjev, proti jih je bilo 70, eden se je glasovanja vzdržal.

Mattarella se bo sedaj odločal med iskanjem naslednika Renzija za vodenje tehnične vlade do rednih volitev leta 2018 in predčasnimi volitvami.

Mattarella je bolj naklonjen oblikovanju tehnične vlade, ki bi poskrbela za spremembo lani sprejete volilne zakonodaje ter vodila prizadevanja za obnovo v potresu prizadetih območij in odpravila skrbi Evropske komisije glede proračuna.

Predsednik si namreč ne more predstavljati, da bi volitve izvedli na podlagi zakona, ki določa različna volilna sistema za volitve v senat in spodnji dom parlamenta, saj bi to privedlo do politične paralize.

Kot morebitna naslednika Renzija se omenjata minister za gospodarstvo Pier Carlo Padoan in predsednik senata Pietro Grasso. Pričakovati je, da se bo Mattarella posvetoval z vsemi strankami, preden bo sprejel odločitev. Posvete bo kljub prazniku začel v četrtek in naj bi trajali nekaj dni.

Preden je odšel v predsedniško palačo, kjer je Mattarelli uradno podal odstop, se je Renzi danes popoldne sestal z vodstvom svoje levosredinske Demokratske stranke (PD) na pogovorih o referendumu. Pred sedežem stranke v Rimu se je zbrala množica njegovih podpornikov in ga pozivala, naj ostane vodja stranke.

Pred vodstvom stranke je ponovil, da se njegova stranka ne boji nikogar in ničesar. "Če želijo druge stranke na volitve, se PD ne boji demokracije ali volitev," je dejal, potem ko je več opozicijskih strank že pozvalo k predčasnim volitvam.

Po pogovorih na sedežu stranke je dejal, da je prevzel polno odgovornost za izid referenduma, a ni nakazal, ali razmišlja o odstopu s čela stranke. Povedal je le, da bo v četrtek praznoval 86. rojstni dan svoje babice.

Pred tem je v pismu svojim podpornikom dejal, naj ne izgubijo upanja, svoje politične nasprotnike pa izzval, naj najdejo konstruktivne predloge za rešitev politične krize v državi.

Zagotovil je, da ne bodo zapravili zaupanja več milijonov Italijanov, ki verjamejo v drugačno politiko. "Videli smo jih na prejšnjih volitvah, na referendumu, videli jih bomo tudi v prihodnje," je zapisal v svojem Enews.

Glede vlade je dejal, da sedaj ni na njem, temveč "na vseh strankah", da prevzamejo odgovornost in povedo predsedniku države Mattarelli, ali želijo predčasne parlamentarne volitve ali prehodno vlado do rednih volitev leta 2018.

V primeru predčasnih volitev se sam zavzema, da bi jih morali pripraviti po 24. januarju, ko bo ustavno sodišče razsodilo o lani sprejeti volilni zakonodaji in nato volitve pripraviti na podlagi volilnega zakona, ki bo v skladu z mnenjem ustavnega sodišča.

Dodal je, da bo njegova Demokratska stranka ponudila roko Mattarelli pri načinu reševanja krize.

STA


Najbolj brano