Renzi izpolnil obljubo, volilna reforma sprejeta

Poslanska zbornica, spodnji dom italijanskega parlamenta, je danes dokončno sprejela volilno reformo in to z 334 glasovi za ter 61 proti. Sprejem reforme velja za veliko politično zmago premierja Mattea Renzija, ki je zaradi te reforme prejšnji teden prestal tri glasovanja o zaupnici.

 Foto: Maksimiljana Ipavec
Foto: Maksimiljana Ipavec

RIM > Večina poslancev opozicije se današnjega glasovanja, ki je na zahtevo opozicijske stranke Naprej Italija nekdanjega premierja Silvia Berlusconija potekalo tajno, ni udeležilo. Del poslancev Renzijeve Demokratske stranke, ki nasprotujejo volilni reformi in so prejšnji teden bojkotirali glasovanja o zaupnici, pa se je danes glasovanja udeležilo in so glasovali proti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Obljuba izpolnjena. Italija potrebuje tiste, ki ne rečejo vedno ne. Naprej s ponižnostjo in pogumom," je v odzivu ob sprejemu reforme na twitterju zapisal premier Renzi.

V skladu s sprejeto volilno reformo, imenovano Italicum, bo stranka, ki bo zmagala na volitvah z več kot 40 odstotki glasov, osvojila 55 odstotkov oziroma 340 od 630 sedežev v parlamentu. Če nobeni stranki ne bi uspelo preseči tega praga, bi izvedli drugi krog volitev, v katerem bi se spopadli najmočnejši stranki.

Renzijeva vlada želi z reformo prihodnjim vladam zagotoviti stabilno večino in zaključiti s tradicijo nestabilnih koalicij, sestavljenih iz številnih strank. Renzi je pred sprejemom vztrajno zavračal očitke prisvajanja oblasti, češ da se mora Italija pomakniti v smeri sistema, podobnega dvostrankarskemu, in se posloviti od desetletij kronične politične nestabilnosti.

V luči ostrih kritik v parlamentu je Renzijeva vlada konec aprila napovedala, da bo sprejem volilne reforme vezala na zaupnico in je prejšnji teden tako prestala tri glasovanja.

Nova volilna zakonodaja naj bi začela veljati 1. julija 2016. Senat jo je potrdil že januarja.

STA


Najbolj brano