Renzi izključuje možnost italijanskega posredovanja v Siriji

Italijanski premier Matteo Renzi je danes izključil možnost, da bi se Italija pridružila drugim državam pri vojaških operacijah v nemirni Siriji. Po njegovih besedah se namreč ne sme ponoviti scenarij iz Libije, kjer so leta 2011 z mednarodno vojaško operacijo pomagali strmoglaviti Moamerja Gadafija, država pa je še vedno nestabilna.

Matteo Renzi Foto: Reuters
Matteo Renzi Foto: Reuters

RIM > “Teroriste moramo iztrebiti. A ne potrebujemo vrste enostranskih odzivov brez strateške vizije. Lahko si dovolimo vse razen druge Libije,” je povedal Matteo Renzi po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

Italija je leta 2011 s precej obotavljanja popustila pritiskom zahodnih partnerjev in se priključila letalskim napadom v Libiji, s katerim so upornikom pomagali strmoglaviti Moamerja Gadafija. “Štiri leta državljanske vojne v Libiji dokazujejo, da ta odločitev takrat ni bila srečna izbira. Danes je potrebna drugačna strategija,” je italijanski premier poudaril v danes objavljenem intervjuju z italijanskim časnikom Corriere della Serra.

“Vojno si lahko dovolimo le, če jasno predvidimo, kaj se bo zgodilo potem,” je prepričan Renzi. Izrazil je razumevanje in spoštovanje do francoskega predsednika Francoisa Hollanda, ki je zaukazal francoske zračne napade na skrajneže Islamske države v Siriji. “A on vodi ranjeno Francijo, ki se mora odzvati,” je pripomnil Renzi.

Italija je po njegovih besedah pripravljena na boj proti vsem oblikam terorizma. “Ko bo jasna strategija, se bomo pridružili. A da se to zgodi, bo ključen sprejem dogovora o Siriji in na Dunaju in sporazum o Libiji v Rimu,” je dejal Renzi. 12. decembra bo v Rimu mednarodna konferenca o Libiji, na Dunaju pa so potekala mednarodna srečanja za iskanje rešitve sirske krize.

STA


Najbolj brano