Renzi bi v Italiji zmanjšal zaščito delavcev pred odpuščanjem

Italijanski premier Matteo Renzi v želji spodbuditi zaposlovanje napoveduje zmanjšanje zaščite delavcev pred odpuščanjem. Pri tem pa lahko računa na močan odpor sindikatov.

Italijanski premier Matteo Renzi v želji spodbuditi zaposlovanje napoveduje zmanjšanje zaščite delavcev pred odpuščanjem Foto: Reuters
Italijanski premier Matteo Renzi v želji spodbuditi zaposlovanje napoveduje zmanjšanje zaščite delavcev pred odpuščanjem Foto: Reuters

RIM > Aktualni italijanski delavski statut je bil sprejet v 70. letih prejšnjega stoletja. Najbolj sporen del zakonodaje je 18. člen, ki prepoveduje odpuščanje brez tehtnega razloga v podjetjih, ki zaposlujejo več kot 15 ljudi. V primeru, da delovno sodišče presodi, da je bil nek delavec neupravičeno odpuščen, ga mora delodajalec znova zaposliti in mu tudi izplačati vse plače, ki bi mu pripadale od odpovedi delovnega razmerja do ponovne zaposlitve.

Doslej je propadlo že več poskusov spremembe omenjenega člena, za katerega delodajalci trdijo, da jih odvrača od novega zaposlovanja za nedoločen čas. Sindikati se namreč omenjeni zaščiti zaposlitve nikakor niso pripravljeni odpovedati.

"Ustvariti moramo nova delovna mesta in na novo napisati delovni statut iz 70. let prejšnjega stoletja," je danes poudaril Renzi. Nova zakonodaja mora po njegovem mnenju soditi v prihodnost, ne v preteklost.

Renzi se bo tako po lastnih besedah zavzel za spremembo 18. člena, ki je po njegovi oceni trenutno tabu tema. Enak cilj je sicer imelo že več Renzijevih predhodnikov, nazadnje Mario Monti, a so bili vsi neuspešni zaradi močnega odpora sindikatov.

V Italiji je trenutno stopnja brezposelnosti nekaj nad 12 odstotki. Še posebej je problematična brezposelnost med mladimi, ki je približno 42-odstotna.

STA


Najbolj brano