Renzi Merklovi obljublja hitro nadaljevanje reform

Italijanski premier Matteo Renzi je danes v Firencah nemški kanclerki Angeli Merkel zagotovil, da bo Italija nadaljevala s strukturnimi reformami in da se bo ta proces odvijal hitro. Merklova ga je pohvalila za sedanji napredek, hkrati pa se je dotaknila tudi prihajajočih volitev v Grčiji in izrazila željo, da bi Grčija ostala "del naše zgodbe".

Italijanski premier Matteo Renzi je danes v Firencah nemški kanclerki Angeli Merkel zagotovil, da bo Italija nadaljevala s strukturnimi reformami in da se bo ta proces odvijal hitro. Foto: Reuters
Italijanski premier Matteo Renzi je danes v Firencah nemški kanclerki Angeli Merkel zagotovil, da bo Italija nadaljevala s strukturnimi reformami in da se bo ta proces odvijal hitro. Foto: Reuters

FIRENCE > Pred nedeljskimi predčasnimi volitvami v Grčiji namreč najbolje kaže skrajno levi stranki Siriza, ki se zavzema za konec politike varčevalnih ukrepov, kar je v Evropi sprožilo ugibanja o morebitnem izhodu Grčije iz območja evra.

"V srčiki naših načel je solidarnost. Želim si, da bi Grčija vsem težavam navkljub ostala del naše zgodbe," je dejala Merklova na skupni novinarski konferenci z Renzijem.

Italijanski premier pa je glede grških volitev dejal, da bodo spoštovali odločitev grških volivcev, ostalih 27 partnerjev v EU pa bo "z veliko pripravljenostjo sodelovalo s katerim koli, ki bo zmagal".

Z Merklovo sta se posvetila predvsem četrtkovi napovedi Evropske centralne banke (ECB), da se bo za večjo gospodarsko rast na stari celini in proti deflaciji borila s programom t. i. kvantitativnega sproščanja. V okviru tega programa bo ECB lahko odkupovala za 60 milijard evrov obveznic mesečno, skupaj pa za 1140 milijard evrov.

V Nemčiji so zaskrbljeni, da bi ti ukrepi lahko služili za izgovor ranljivejšim članicam EU, kakršna je tudi Italija, da bi odložile reforme oz. da jih ne bi izvajale z dovolj hitrim tempom. A Renzi ji je zagotovil, da v Italiji ne bo tovrstnega popuščanja.

"Bog obvaruj, da bi zdaj zato, ker imamo načrt ECB, lahko dali v nižjo prestavo. Ne, še bolj odločni moramo biti," je dejal. "Italija zmore in mora vklopiti turbo glede svojih reform," je še dodal italijanski premier.

"Zelo sem pomirjena glede tega, kar se dogaja v Italiji," pa je na to dodala Merklova. Pojasnila je še, da ji je Renzi celo pisno poročal o ukrepih, ki jih izvaja njegova vlada. "Vsakič, ko se vidiva, dobim brošurico," je dejala nemška kanclerka.

Renzi je ob prihodu za krmilo italijanske vlade pred 11 meseci obljubil korenite reforme v delovanju države, ki naj bi pognale pešajoče gospodarstvo. Doslej je reformiral delovno zakonodajo, uvedel davčne olajšave za tiste z nizkimi dohodki. Skoraj mu je že uspelo doseči tudi soglasje glede volilne reforme.

A po drugi strani mu še ni uspelo potegniti države iz recesije. Prav tako se na nekaterih frontah sooča z večjim odporom sindikatov in je napredek z reformami počasnejši, zlasti na področju zmanjševanja birokracije.

STA


Najbolj brano