Rekorden promet na beograjskem letališču

Beograjsko letališče Nikola Tesla je oktobra sprejelo in odpremilo 406.757 potnikov, kar je 38,2 odstotka več kot v enakem lanskem mesecu in najboljši rezultat v oktobru doslej.

Beograjsko letališče Nikola Tesla je oktobra sprejelo in odpremilo 406.757 potnikov, kar je 38,2 odstotka več kot v enakem lanskem mesecu Foto: Wikipedia
Beograjsko letališče Nikola Tesla je oktobra sprejelo in odpremilo 406.757 potnikov, kar je 38,2 odstotka več kot v enakem lanskem mesecu Foto: Wikipedia

BEOGRAD > Zabeležili so tudi večji obseg tovora. Rast je v največji meri spodbudil srbski prevoznik Air Serbia, ki je letos več kot podvojil število potnikov.

Število letov na oziroma z beograjskega letališča se je oktobra na letni ravni prav tako občutno povečalo - naraslo je za 22,8 odstotka na 4908, je pred dnevi poročal spletni portal Ex-Yu Aviation News. Obseg tovora, ki so ga oskrbeli, je oktobra znašal dobrih 795 ton, v enakem lanskem obdobju pa nekaj več kot 762 ton.

Za tretjino potnikov več kot lani

K tako visoki rasti je največ prispeval domači letalski prevoznik Air Serbia oziroma nekdanji Jat Airways, v katerem je 49-odstotni lastniški delež lani pridobila letalska družba iz Združenih arabskih emiratov Etihad Airways.

Rezultati se že kažejo, saj je Air Serbia letos več kot podvojila število potnikov. Pri tem je treba sicer upoštevati, da je imel Jat pred tem velike težave.

V prvih desetih mesecih so na beograjskem letališču našteli 3.996.988 potnikov, kar je 32,1 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju, 4. novembra pa je ta številka že dosegla štiri milijone. Naslednje leto načrtujejo tudi lete na dolge linije.

Nove investicije v infrasturkturo

“Pričakujemo, da bomo naslednje leto zabeležili okoli desetodstotno rast števila potnikov, kar pomeni, da bomo dosegli zgornjo mejo naših zmogljivosti, zato moramo investirati v infrastrukturo,” je nedavno povedal glavni izvršni direktor upravljalca beograjskega letališča Saša Vlaisavljević.

Srbska ministrica za promet in zveze Zorana Mihajlović pa je pred kratkim pojasnila, da se bodo naslednje leto zagotovo odločili, kako bodo širili beograjsko letališče. “Če se bo nadaljevala takšna rast, ne bodo mogli servisirati vseh potnikov. Nikoli nismo mogli pričakovati, da bo rast tako visoka,” je dejala.

STA


Najbolj brano