Razpustitev makedonskega parlamenta pred predčasnimi volitvami

Makedonski parlament se je v noči na danes samorazpustil in s tem odprl pot za predčasne parlamentarne volitve 5. junija. Predčasne volitve naj bi prispevale k rešitve dobri dve leti trajajoče krize v državi, a so opozicijski socialdemokrati že napovedali, da bodo volitve bojkotirali.

Makedonski parlament Foto: Wikipedia
Makedonski parlament Foto: Wikipedia

SKOPJE > Prvotno je bilo v okviru dogovora med štirimi glavnimi političnimi strankami v državi predvideno, da bodo volitve 24. aprila, a so jih nato preložili na junij, da bi volilna komisija imela dovolj časa za preverjanje volilnih imenikov, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

Vodja makedonskih opozicijskih socialdemokratov Zoran Zaev je v sredo zvečer v Skopju dejal, da so se za bojkot volitev odločili, ker niso izpolnjeni pogoji za svobodne in poštene volitve.

Sporno vprašanje so volilni imeniki. Po mnenju opozicije je vanje vpisanih okoli 400.000 neobstoječih volivcev. Po navedbah državne volilne komisije je ta številka bistveno nižja; za 107.000 oseb ni znano, kje so, najverjetneje naj bi šlo za izseljence. Spornih je tudi še 150.000 primerov. S preverjanjem na kraju samem naj bi doslej pojasnili samo 40 odstotkov teh primerov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Opozicija tudi vztraja, da so mediji v državi pod vplivom dolgoletnega premierja Nikole Gruevskega, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Zadnja politična kriza v Makedoniji se je začela po parlamentarnih volitvah aprila 2014, ko so socialdemokrati (SDSM) takrat vladajočo VMRO-DPMNE Gruevskega obtožili manipulacij z volilnimi imeniki. V začetku lanskega leta je opozicija vlado Gruevskega javno obtožila, da je nezakonito prisluškovala približno 20.000 ljudem, vključno s policijo, sodniki, novinarji in tujimi diplomati.

STA


Najbolj brano