Razpisali tiralico za Glavašem

Županijsko sodišče v Zagrebu je razpisalo tiralico za nekdanjim poveljnikom Branimirjem Glavašem, potem ko je hrvaško ustavno sodišče ta teden razveljavilo pravnomočno sodbo zaradi vojnih zločinov nad civilisti v Osijeku leta 1991, na podlagi katere je v zaporu v Mostarju.

Branimir Glavaš
Branimir Glavaš 

ZAGREB > Tiskovni predsednik županijskega sodišča Krešimir Devčić je v petek pojasnil novinarjem, da je pričakovati, da bodo Glavaša po razveljavitvi pravnomočne sodbe kmalu izpustili na prostost.

Kot poroča hrvaška tiskovna agencija Hina, to pomeni, da bodo Glavaša, če po izpustitvi iz zapora pride na hrvaško ozemlje, aretirali, ker zdaj velja nepravnomočna sodba, po kateri bi moral za deset let v pripor.

V skladu s hrvaško zakonodajo mora namreč vsak, ki je nepravnomočno obsojen na pet let zapora ali več, v pripor do pravnomočnosti sodbe. Glavaš, ki ima poleg hrvaškega tudi državljanstvo BiH, je leta 2009 pobegnil v BiH, kjer zdaj prestaja kazen.

Leta 2010 je vrhovno sodišče potrdilo prvostopenjsko razsodbo zagrebškega županijskega sodišča in Glavaša obsodilo na osem let zapora, ker ni preprečil umorov in trpinčenja civilistov, večinoma srbske narodnosti, v poslopjih nekdanjega sedeža sekretariata za narodno obrambo v Osijeku, oziroma zaradi usmrtitve na obali Drave v največjem slavonskem mestu leta 1991. Po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug je doslej odslužil tri petine kazni.

Če bo hrvaško notranje ministrstvo razpisalo mednarodno tiralico, bi lahko Glavaša po besedah Devčića teoretično prijeli tudi v BiH, vendar pa ga pred izročitvijo Hrvaški ščiti dvojno državljanstvo.

STA


Najbolj brano