Razmere v Skopju naj bi se normalizirale

Razmere v središču Skopja so normalizirane, je danes sporočilo makedonsko ministrstvo za notranje zadeve. Potrdili so, da je zdravniško pomoč po nasilnih protestih v četrtek poiskalo 77 ljudi.

Skopje Foto: Sašo Dravinec
Skopje Foto: Sašo Dravinec

SKOPJE, TIRANA > Po poročanju makedonskih medijev naj bi bili v nasilnih protestih ranjeni 102 osebi, od tega 22 policistov in trije poslanci. Mediji so tudi poročali, da se je v četrtek pred makedonskim parlamentom zbralo več kot 50.000 ljudi.

Poslanci socialdemokratov in albanske manjšine so na seji parlamenta izvolili Albanca Talata Xhaferija za predsednika parlamenta. V VMRO-DPMNE so to označili za puč. Podporniki stranke VMRO-DPMNE nekdanjega premierja Nikole Gruevskega, ki so želeli izraziti nasprotovanje po njihovem mnenju nepoštenim volitvam predsednika parlamenta, so nato vdrli v parlament. V kaosu je bil med drugim poškodovan vodja socialdemokratov (SDMS) Zoran Zaev.

Makedonski policiji je nato uspelo izprazniti stavbo makedonskega parlamenta. Pripadniki policije so sedaj pred vhodi v parlament, okoli katerega so tudi postavili kovinsko ograjo.

Albanski premier Edi Rama in predsednik albanskega parlamenta Ilir Meta sta v odzivu na zadnje dogodke v Makedoniji pozvala k zadržanosti. Kot je še dejal Rama, morajo Albanci v Makedoniji ostati mirni in ne smejo nasesti provokacijam.

Meta je izrazil zaskrbljenost in državljane in oblasti v Makedoniji pozval, naj se ogradijo od nasilja.

Makedonija je že od volitev decembra lani v slepi ulici. Za dodatno zaostrovanje je poskrbel predsednik Gjorge Ivanov, ki že od začetka marca zavrača podelitev mandata za sestavo vlade Zaevu. Mandata mu ne želi podeliti, čeprav je vodja opozicije predal podpise podpore 67 od 120 poslancev. K spremembi odločitve so ga sicer pozvali tudi številni visoki predstavniki EU.

STA


Najbolj brano