Razkol v Sirizi

Razpad grške vladajoče stranke Siriza je vse bolj verjeten, meni vodja leve struje v Sirizi Panagiotis Lafazanis. Za morebiten zlom stranke pa je s prstom že pokazal na premierja Aleksisa Ciprasa, je povedal za atenski poslovni časnik Kefalaio.

Aleksis Cipras
Aleksis Cipras 

ATENE > Po besedah Panagiotis Lafazanisa strankarski program Sirize izključuje varčevalne ukrepe. Če bo Aleksis Cipras uvedel nov varčevalni program, bo s tem po njegovi oceni ogrozil enotnosti stranke, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Samo z vrnitvijo nacionalne valute bo država izšla iz stiske,” je menil Lafazanis in podprl ponovno uvedbo drahme, ki so jo v Grčiji uporabljali pred uvedbo evra. Meni, da bi se morala Grčija bojevati proti pritiskom svojih evropskih partnerjev, še posebej po odločilnem “ne” na nedavnem referendumu.

Vladajoča Siriza, ki je globoko razdeljena glede reform, ki jih upniki zahtevajo v zameno za novo pomoč, se je minuli teden odločila, da bo imela septembra izredni kongres. K temu jih je pozval prav Cipras, ki v primeru nezadostne podpore ne izključuje svojega odstopa.

Takrat je po večernem zasedanju odstopilo več kot deset članov osrednjega odbora Sirize, kar je najnovejši znak poglabljanja spora v stranki, znotraj katere se je oblikoval bolj radikalen levičarski del.

STA


Najbolj brano