Raziskovalci: Pustite mladino še malce spati

Šolski sistemi se ne ozirajo na mladostnike. Ti se namreč zjutraj ne zbudijo tako zgodaj, zvečer pa so kasneje utrujeni, se strinja več raziskovalcev, katerih ugotovitve v današnji izdaji predstavlja nemški Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Šolski sistemi se ne ozirajo na mladostnike. Ti se namreč zjutraj ne zbudijo tako zgodaj, zvečer pa so kasneje utrujeni, se strinja več raziskovalcev, katerih ugotovitve v današnji izdaji predstavlja nemški Frankfurter Allgemeine Zeitung. Foto: STA
Šolski sistemi se ne ozirajo na mladostnike. Ti se namreč zjutraj ne zbudijo tako zgodaj, zvečer pa so kasneje utrujeni, se strinja več raziskovalcev, katerih ugotovitve v današnji izdaji predstavlja nemški Frankfurter Allgemeine Zeitung. Foto: STA

FRANKFURT > Strokovnjaki so imeli že pred leti zanesljive podatke, iz katerih je izhajalo, da vsaj starejše šolarje, ki morajo biti pri pouku ob 8. uri ali še prej, biološko gledano poučujejo sredi noči. Odtlej so študije raziskovalcev spanja in kronobiologov, ki preučujejo pomen spanja ter biološkega ritma spanja in budnosti, vse bolj enoglasne, piše nemški dnevnik.

“Skorajda nobenega dvoma več ni, da bi se zdravje, sposobnost učenja in dosežki večine šolarjev občutno izboljšali, če bi jih zjutraj pustili dlje spati,” meni kronobiolog iz univerze v nizozemskem Groningenu Thomas Kantermann.

Kronično pomanjkanje spanca

Slednji je skupaj s kolegi o tem vprašanju izvedel obsežno študijo, ki so jo objavili v časniku Journal of Biological Rhytmes. Raziskovalci so v študiji 741 nizozemskih šolarjev v starosti od 11 do 18 let zaprosili, da izpolnijo vprašalnik o kronotipu, kar je jasno pokazalo, ali se posamezni šolar zaradi prirojenega biološkega ritma nagiba k tipu nočne ali jutranje ptice, koliko spanca potrebuje in koliko ga dejansko dobi.

Raziskovalci so ugotovili, da celo precej kasen začetek pouka, to je ob 8.15, ne ustreza ciklu spanja in budnosti večine šolarjev. V povprečju so šolarji, če niso bili pod prisilo, spali od približno polnoči do 9. ure, je povedal Kantermann in dodal, da so starejši šolarji “tiktakali” še občutno kasneje.

Šolarji so tako v času pouka dejansko prisiljeni v naprej prestavljen ritem spanja, ki ne ustreza njihovi prirojeni notranji uri. “To, da se šolarje sili k zgodnejšemu počitku, ne prinese ničesar, ker preprosto ne zaspijo prej,” je izpostavil Kantermann. Povprečni mladostnik je glede na študijo namesto potrebnih devetih ur spal le sedem ur in 50 minut, in to pet dni v tednu.

Že zadnjih petnajst let pa številne strokovne publikacije poudarjajo pomen zadostne količine spanca za zdravje in učne sposobnosti odraščajočih. Kronično pomanjkanje spanca vpliva na praktično vse duševne parametre, predvsem na sposobnost odzivnosti in koncentracije. Obstajajo pa tudi namigi, da trajna neprespanost vodi v sindrom pomanjkanja pozornosti/hiperaktivne motnje (ADHD).

Kot poudarja Kantermann, je za šolarja zjutraj dragocena vsaka dodatna minuta spanca. To se po navedbah strokovnjakov odraža tudi šolskih rezultatih. V študiji se je namreč izkazalo, da so nočne ptice odrezale toliko slabše, kolikor prej zjutraj so opravljale šolski test.

Naspani so bolj pozorni in manj depresivni

Vsled ugotovitvam so ponekod po svetu že uvedli pilotne projekte. Na srednji šoli St. George's v Middletownu v ameriškem Rhode Islandu so že leta 2010 začetek pouka od devetega razreda dalje za tri mesece premaknili z 8. ure na 8.30.

Če je pred projektom le šestina od 201 udeleženih šolarjev spala najmanj osem ur dnevno, je njihov delež s projektom presegel polovico. Poleg tega so se šolarji izkazali za bolj pozorne, manjkrat so obiskali šolskega zdravnika, bili pa so tudi manj depresivni. Poleti 2014 je tudi združenje ameriških pediatrov izpostavilo, da se pouk za otroke, starejše od 10 let, načeloma ne bi smel začeti pred 8.30.

V švicarskem kantonu Basel pa je na primer po ugotovitvah strokovnjakov že več šol začetek pouka prestavilo s 7.40 na 8. uro. V mestu Bern ob tem načrtujejo pilotni projekt, v skladu s katerim šolarji od sedmega razreda dalje pouka ne bodo začeli pred drugo šolsko uro.

STA


Najbolj brano