Raziskave: Večina Grkov za dogovor

Raziskave javnega mnenja, ki so bile objavljene v grškem tisku, izvedli pa so jih še pred odločitvijo grškega parlamenta o referendumu o pogojih mednarodnih upnikov v zameno za nadaljnjo pomoč Grčiji, kažejo, da je večina Grkov naklonjena dogovoru s posojilodajalci, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Raziskave javnega mnenja, ki so bile objavljene v grškem 
tisku, izvedli pa so jih še pred odločitvijo grškega parlamenta 
o referendumu o pogojih mednarodnih upnikov v zameno za 
nadaljnjo pomoč Grčiji, kažejo, da je večina Grkov naklonjena 
dogovoru s posojilodajalci.
Raziskave javnega mnenja, ki so bile objavljene v grškem tisku, izvedli pa so jih še pred odločitvijo grškega parlamenta o referendumu o pogojih mednarodnih upnikov v zameno za nadaljnjo pomoč Grčiji, kažejo, da je večina Grkov naklonjena dogovoru s posojilodajalci. 

ATENE > Raziskava inštituta Kapa, ki jo je objavil tednik Vima, kaže, da se 47,2 odstotka vprašanih zavzema za dogovor, 33 odstotkov jih je proti, 19,8 odstotka pa jih nima mnenja. Vprašanje, na katerega so odgovarjali sodelujoči v anketi, se je glasilo: “Ali bi glasovali za, če bi bil dogovor predmet referenduma?”.

Raziskava inštituta Alco za časnik Proto Tema pa kaže, da se 57 odstotkov vprašanih zavzema za dogovor z Evropo, 29 odstotkov pa jih meni, da bi se morala Grčija Evropi upreti.

Grški parlament je danes ponoči potrdil predlog premierja Aleksisa Ciprasa, da bi Grki na referendumu 5. julija odločali o pogojih mednarodnih upnikov v zameno za nadaljnjo pomoč. Cipras je v nagovoru pred glasovanjem izrazil upanje, da bodo Grki izrekli odločen ne ultimatu upnikov in glasen da Evropi solidarnosti.

Cipras je referendum napovedal v noči na soboto, premislil pa si ni niti po sobotni odločitvi evroskupine, da programa pomoči Grčiji ne podaljša za en mesec, da bi v miru izvedli referendum.

V torek se sicer izteče rok, do katerega mora Grčija Mednarodnemu denarnemu skladu vrniti skoraj 1,6 milijarde evrov. Generalna direktorica IMF Christine Lagarde je danes poudarila, da Grčija po torku ne bo več imela dostopa do sredstev IMF.

STA


Najbolj brano